Beheer je budget digitaal met deze 11 tips

Door: Jochem de Goede | 07 december 2016 14:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 3

Tip 06: Transacties indelen

Nu je je transacties hebt geïmporteerd, is het nodig om te controleren of de transacties goed zijn ingedeeld en of er misschien iets aangepast moet worden. Hiervoor ga je op Kasboek.nl naar Transacties en dan naar de Transactielijst. Als je dan sorteert op Rubriek (door daarop te klikken), staan alle transacties zonder rubriek bovenaan. Je kunt er vervolgens een selecteren door erop te klikken. Klik daarna rechts in het blauwe blokje op Kies een rubriek en deel de transactie in door een van de categorieën te selecteren. Klik daarna op Opslaan. Voor AFAS ga je naar Transacties en klik je rechtsboven op Filters. Klik op Alle categorieën en kies voor Niet gecategoriseerd / Nog in te delen. Klik op een transactie en kies bij Categorie de juiste categorie. Sla ‘m op door op Opslaan te klikken.

Tip 06 Bij Kasboek.nl moet je toch zelf nog een behoorlijk aantal transacties indelen in een rubriek.

Tip 07: Contante uitgaven

Tot nu toe heb je alleen maar gepinde transacties geïmporteerd. Echter, af en toe (of misschien zelfs regelmatig) zul je ook contant een aankoop doen. Helaas zul je die transacties dus handmatig in moeten voeren in de tot nu toe besproken huishoudboekjes. Om contante transacties bij te houden in AFAS is het nodig om een kasboek aan te maken. Daarvoor klik je op de tandwieltjes onderaan bij Rekeningen en daarna op Voeg een kasboek toe. Typ een naam voor je kasboek en klik op Voeg dit kasboek toe. Als je nu teruggaat naar Transacties zie je rechtsboven de optie Kastransactie weergeven, waar je je contante transactie kunt toevoegen. Voor Kasboek.nl ga je naar Transacties / Transactielijst en klik je rechtsboven de tabel op de plus om een nieuwe transactie toe te voegen. Voor je contante transacties die niet direct in je kasboek verschijnen, is het handig als er een smartphone-app of tablet-app voor je huishoudboekje beschikbaar is. AFAS heeft hier bijvoorbeeld een app voor waarmee dit mogelijk is.

Tip 07 Om in AFAS je contanten bij te houden, moet je een kasboek aanmaken.

Tip 08: Budget maken

Als je graag geld wilt besparen of niet te veel aan bijvoorbeeld boodschappen of vrije tijd wilt geven, is het handig (of zelfs nodig) om een budget te maken. Daarmee stel je een limiet aan je uitgaven. Vind je dit belangrijk, let dan op dat het huishoudboekje dat je kiest hier ondersteuning voor heeft. Veel huishoudboekjes geven je de mogelijkheid om per categorie een budget aan te maken. Wil je aan boodschappen maximaal 170 euro per maand uitgeven, dan stel je dat in en check je elke week, op basis van de ingedeelde transacties, hoeveel er nog van die 170 euro over is. Zo is het eenvoudiger om je eraan te houden.

Het voordeel van een digitale oplossing is de integratie met je bank, zodat transacties automatisch ingedeeld worden en je dus minder moeite hoeft te doen om elke week je budget bij te houden. In AFAS maak je een budget aan door in het menu voor de optie Budgetten te kiezen. Klik nu op Begin met budgetteren. Standaard berekent AFAS dan de gemiddelden en maakt er automatisch een budget van. Je kunt deze gemiddelden inzien op Overzicht. Om een wijziging te maken, ga je naar Instellen. Je kunt hier categorieën uitklappen en aanpassen. Voor Kasboek.nl is het nodig om zelf een budget vast te stellen en je hier via Overzichten / Per maand aan te houden.

Tip 08 Bij AFAS kun je budgetteren, zodat je niet te veel per maand aan bijvoorbeeld etentjes uitgeeft.
Door een begroting te maken, zorg je ervoor dat je beter uitkomt met je geld

Tip 09: Bonnen op papier

Een goed huishoudboekje bevat natuurlijk ook bonnetjes van aankopen. Op twee manieren ontvang je bonnetjes: van aankopen in webwinkels krijg je ze in je e-mail, en van aankopen in de winkel krijg je ouderwets een factuur of bon op papier. Om ervoor te zorgen dat je geen papieren bonnetjes kwijtraakt, kun je de verwerking ervan automatiseren. IFTTT (If This Then That) is een handige dienst waarmee je op basis van bepaalde condities een actie kunt laten uitvoeren. IFTTT koppelt veel diensten ‘aan elkaar’, op basis van een conditie van de ene dienst wordt dan een actie bij de andere dienst uitgevoerd. Zo ook bijvoorbeeld: wordt een bonnetje gefotografeerd, plaats deze automatisch in de juiste map. Je kunt IFTTT bijvoorbeeld gebruiken om automatisch bonnetjes in je cloudopslag op te slaan. Daarvoor is dit recept handig. Je kunt ook diensten als Evernote gebruiken om bonnetjes te scannen en te beheren. Handig daarbij is de Evernote Scannable dat documenten kan scannen en integreert met Evernote. Anders is ook Office Lens handig. AFAS heeft overigens ook een eigen app met de mogelijkheid om bonnetjes te scannen en deze direct aan een transactie te koppelen; dat gebeurt met dezelfde app die je ook voor contante transacties gebruikt.

Tip 09 Als je bonnetjes netter digitaal wilt opslaan maar niet onder een scanner wilt leggen, is Evernote Scannable een goede oplossing.

Tip 10: Digitale facturen

Elke keer als je een aankoop doet in de webwinkel, belanden je facturen op een grote stapel in je e-mail en is het lastig om ze terug te vinden. Handig is om ze automatisch te categoriseren en in te delen. In Gmail maak je eenvoudig een filter aan door te zoeken naar je facturen. Zoek bijvoorbeeld op ‘factuur’, ‘betalingsbewijs’ of de naam van webwinkels waar je veel bestelt. Vervolgens klik je rechts op het pijltje van het zoekvak en klik je onderaan op het nu verschenen uitklapmenu op de optie Filter maken met deze zoekopdracht.

Vink de optie aan Het label toepassen en klik op Label kiezen / Nieuw label. Geef het label een naam en klik op Maken. Nu worden je facturen automatisch ingedeeld in een overzichtelijk mapje. Met IFTTT is het dan nog mogelijk om automatisch je facturen te exporteren en op te slaan naar bijvoorbeeld Dropbox. Daarvoor is dit recept handig. Voor Outlook maak je eerst een nieuwe categorie aan door te klikken op Nieuwe categorie links. Typ een naam voor je categorie. Ga daarna rechtsboven naar het tandwiel en klik op Regels beheren / Nieuw. Maak nu een nieuwe regel aan, door links de voorwaarde in te stellen en rechts het net aangemaakte label erop toe te passen.

Tip 10 Als je een filter aanmaakt in Gmail, is het eenvoudiger om later je facturen nog terug te vinden.
Je kunt IFTTT bijvoorbeeld gebruiken om automatisch bonnetjes in je cloudopslag op te slaan

Tip 11: Excel

Als je liever niet een externe dienst gebruikt om je financiën in op te slaan, dan kun je kiezen tussen BankTrans en Excel. Als je Excel opent, kun je rechts zoeken op sjablonen. Ben je bijvoorbeeld student, dan is er een speciaal sjabloon beschikbaar genaamd Maandbudget voor studenten. Dit hoef je alleen in te vullen en je hebt zicht op je uitgaven en inkomsten. Een ander handig sjabloon is bijvoorbeeld Reiskostenberekening. Hier kun je eenvoudig je uitgaven voor je vakantie op een rij zetten, zodat je ook daar meteen overzicht van hebt. Verder heb je nog Persoonlijk budget (erg uitgebreid) of Persoonlijk huishoudboekje. Dit sjabloon is wel wat verouderd. Zo wordt er nog gesproken over cheques...

Tip 11 Als je het graag helemaal zelf wilt doen met Excel, dan kunnen de ingebouwde sjablonen handig zijn om je op weg te helpen.

0 Reactie(s) op: Beheer je budget digitaal met deze 11 tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.