Beheer je budget digitaal met deze 11 tips

Door: Jochem de Goede | 07 december 2016 14:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 3

Vroeger beheerde je je huishoudboekje op papier, in een kasboek. Tegenwoordig doen veel mensen dat überhaupt niet meer, met alle gevolgen van dien. Het kan namelijk erg handig (en soms zelfs nodig!) zijn om je financiën in de gaten te houden, iets waar het web en apps zeker mee kunnen helpen.

Tip 01: Internetbankieren

Internetbankieren is erg handig, hoewel we anno 2016 waarschijnlijk vaker de mobiele app van de bank gebruiken dan de webomgeving. Steeds vaker ook biedt dit digitale bankieren mogelijkheden om je meer inzicht te geven in je financiën, in plaats van enkel een eenvoudig lijstje met inkomsten en uitgaven te tonen. Bij ING heb je bijvoorbeeld de Financieel fit Wijzer, waarmee je alle vaste inkomsten en uitgaven op een rij kunt zetten en daarna een spaardoel kunt instellen. Het is dan mogelijk om elke maand automatisch wat geld opzij te zetten om mee te sparen.

De mogelijkheden van die wijzer zijn echter vrij beperkt. Bij de Rabobank is al wat meer mogelijk, namelijk door middel van widgets. Widgets zijn kleine stukjes informatie over je financiële situatie. Zo is er bijvoorbeeld een cirkeldiagram waarin je in één oogopslag kunt zien welke typen uitgaven je per maand doet. Handig is dat de Rabo automatisch je uitgaven in een categorie indeelt. Nóg beter bezig is ABN, dat een app genaamd Grip heeft uitgebracht. Deze kun je koppelen aan je spaar- en betaalrekening en geeft je duidelijk inzicht in je uitgaven en inkomsten door middel van een tijdlijn. Ook kun je zelf budgetten instellen en pushnotificaties ontvangen, bijvoorbeeld bij een grote uitgave of als je budget op is. Helaas is de app op het moment van schrijven nog in gesloten bèta en is het onduidelijk wanneer de ABN ‘m openstelt voor iedereen.

Tip 01 Digitaal bankieren, zowel via de pc als de smartphone, biedt tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om grip op je geld te houden.

Tip 02: Huishoudboekjes

Als je het liever iets uitgebreider wilt aanpakken, dan kun je kiezen uit een van de vele online- en offlinepakketten die beschikbaar zijn. Online zijn de bekendere digitale huishoudboekjes onder andere AFAS Personal en Kasboek.nl. Handig van de onlinediensten is dat deze vaak net wat beter integreren met de internetbankieromgeving van je bank. Daarmee kunnen transacties eenvoudig geïmporteerd worden en automatisch ingedeeld worden in categorieën.

Ook kun je soms zelf regels maken hoe transacties geïmporteerd moeten worden. Handig is om dan een begroting te maken op basis van die ingedeelde transacties en bonnetjes te scannen, zodat je die niet zomaar meer kwijtraakt als na twee jaar opeens iets stuk gaat. Om ermee aan de slag te gaan, bezoek je de website www.afaspersonal.nl. Vervolgens klik je op Gratis aanmelden en vul je een e-mailadres en wachtwoord in. Klik op Gratis aanmelden om de aanmelding te voltooien. Voor Kasboek.nl ga je naar www.kasboek.nl en klik je onderaan op Gratis aanmelden. Vul je e-mailadres in, ga akkoord met de voorwaarden en klik op Account aanmaken. Je krijgt een mail met een link met verdere instructies.

Tip 02 Een van de gratis, wat uitgebreidere huishoudboekjes is Kasboek.nl.

Tip 03: Betaald of gratis?

Bij onlinediensten heb je vaak gratis varianten, maar ook een betaald abonnement. Bij AFAS bijvoorbeeld betaal je voor het Plus-abonnement drie euro per maand. Je krijgt dan de mogelijkheid om naast maandbudgetten ook een jaarbudget op te maken, om data te exporteren en om zelf importeerregels aan te maken. Wat dat betreft is de gratis versie dus voor bijna iedereen meer dan voldoende.

Andere pakketten zijn soms betaald. Cashflow biedt een gratis versie aan, maar voor de functies die je echt nodig hebt voor een huishoudboekje kom je toch al snel uit bij de betaalde versie, die 1,49 euro per maand kost. Een pakket dat het iets anders aanpakt, is dat van BankTrans, dat geheel offline werkt en gratis is. Het programma is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Je vindt het op www.banktrans.nl. BankTrans kan veel van wat de onlinepakketten kunnen, maar doet het dan allemaal offline. Als je liever je data in eigen beheer houdt, is dit pakket dus een optie. Wel kan het even duren voordat je precies doorhebt hoe het pakket in zijn geheel werkt.

Tip 03 BankTrans werkt geheel offline, maar kent wel een leercurve.
BankTrans werkt offline en is gratis, maar het duurt even voordat je het onder de knie hebt

Tip 04: Importeren

Sommige huishoudboekjes kunnen je transacties automatisch vanuit internetbankieren importeren. Helaas is dat niet het geval bij Kasboek.nl en BankTrans. Voor Kasboek.nl doe je dat door te gaan naar Transacties en dan naar Importeren transacties. Daar kun je kiezen vanaf welke bank je de transacties wilt importeren. Deze moet je echter eerst zelf exporteren vanaf je bank. Daarvoor ga je voor ING naar je internetbankieromgeving, waar je onderaan bij Overzichten de optie Af- en bijschrijvingen downloaden vindt.

Kies een periode en kies als bestandsformaat voor Kommagescheiden CSV. Klik op Download. Voor de Rabobank kun je hier terecht om je transacties te downloaden. Klik dan op Download overzicht en log in met je Random Reader. Voor de ABN Amro log je in en klik je op Start downloaden. Selecteer de betreffende rekeningen en kies de periode. Kies vervolgens bij formaat voor MT940, klik op OK en daarna op Opslaan. Je vindt deze handleidingen ook terug op Kasboek.nl. Terug op de site van Kasboek klik je op Start uploaden en kies je de bestanden; klik daarna op OK. Voor BankTrans download je altijd het formaat kommagescheiden CSV. Je kunt vervolgens de import starten door in BankTrans op Bestand / Importeren te klikken en te bladeren naar het *.csv-bestand.

Tip 04 Op de site van Kasboek.nl vind je handige instructies om je transacties te importeren.

Tip 05: AFAS-assistent

AFAS pakt het iets anders aan. Je hebt daar de mogelijkheid om de zogenaamde Bijwerk Assistent te gebruiken die automatisch de transacties ophaalt en toevoegt. Daarvoor moet je wel zelf inloggen in je internetbankieromgeving. Na het aanmelden bij AFAS en het invoeren van je naam, is het nodig om je bank te kiezen. Klik op de betreffende bank of zoek ernaar. Bij de vier banken standaard in beeld is het mogelijk om automatisch transacties te importeren, bij de rest moet je dat handmatig doen. De SNS Bank is wat dat betreft de modernste. Deze bank heeft de Bijwerk Assistent niet nodig maar kan het huishoudboekje direct veilig toegang kan geven tot je transacties. ADAS noemt dit bankkoppeling.

Wij zitten echter bij de ING, dus kiezen we die bank en kiezen daarna voor de AFAS Personal Bijwerk Assistent. Klik op de knop Installeer de Bijwerk Assistent’ en installeer de add-on voor je browser. Klik daarna op het AFAS-logo in je browser en kies voor je bank om in te loggen. Meld je aan en klik opnieuw op het AFAS-logo. Klik op Downloaden om je gegevens te importeren in AFAS. Kies daarna welke rekeningen je wilt importeren, waarna de transacties worden geïmporteerd. Zorg ervoor dat je geen andere vensters of tabbladen opent, want dan moet je opnieuw beginnen.

Tip 05 Als je bent ingelogd in zowel je internetbankieren als in AFAS, kun je op Downloaden klikken om automatisch je transacties te importeren.

0 Reactie(s) op: Beheer je budget digitaal met deze 11 tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.