Beeld uitsnijden in Word

Door: Dirk Schoofs | 05 juni 2021 14:48

How To

Je hebt waarschijnlijk weleens Word-documenten gezien waarin foto’s zijn uitgesneden in een rechthoek met afgeronde hoeken of in een cirkelvorm? Je hoeft dit niet te doen met een of ander beeldbewerkingsprogramma. Microsoft Word heeft daar een heel eenvoudige tool voor: Bijsnijden naar vorm.

Stap 1: Eenvoudig uitsnijden

Er zijn verschillende manieren om afbeeldingen bij te snijden (ook wel croppen genoemd in het Engels). Nadat je de afbeelding hebt geplakt of geïmporteerd, klik je op het plaatje om het te selecteren. Hierdoor komt er in het Lint een extra tabblad tevoorschijn: Afbeeldingsopmaak. Aan de rechterkant in dit tabblad vind je de knop Bijsnijden. Door deze functie verschijnen er markeringen rond de afbeelding die je versleept om aan te geven waar je precies wilt snijden. Wanneer die handvaten in beeld zijn, kun je de afbeelding ook nog vastgrijpen om het plaatje binnen het uitsnijdkader te verslepen. Dat is een interessante manier om de compositie te wijzigen. Druk op Enter om het bijsnijden toe te passen, of kies onder de knop Bijsnijden op de opdracht Bijsnijden.

Door de afbeelding te selecteren verschijnt het tabblad ‘Afbeeldingsopmaak’.

Stap 2: Bijsnijden naar vorm

Wil je de afbeelding bijsnijden in een cirkel, een rechthoek met afgeronde hoeken, in een hartje, een ster of andere vorm? Hiervoor gebruik je in Word de opdracht Bijsnijden naar vorm. Ook die opdracht zit in het tabblad Afbeeldingsopmaak. Selecteer dus eerst de afbeelding en kies dan in dit tabblad via de knop Bijsnijden de opdracht Bijsnijden naar vorm. Er verschijnt een keuzevenster met een bibliotheek van vormen: basisvormen, pijlen, sterren, banners en meer. In dit voorbeeld willen we de afbeelding uitsnijden in een cirkel. Dat is de eerste vorm in de groep basisvormen. Druk nog niet op Enter om de uitsnede te bevestigen.

Je kunt de volledige vormbibliotheek gebruiken als uitsnede-gereedschap.

Stap 3: Hoogte-breedteverhouding

De selectie zal meestal niet als een cirkel maar als een ovaal in beeld komen. Dat komt omdat de afbeelding niet even breed als hoog is. Onder het menu-item Bijsnijden naar vorm gebruik je de opdracht Hoogte-breedte verhouding. Om een perfecte cirkel te maken, selecteer je hier vreemd genoeg de optie Vierkant. Deze optie betekent gewoon een 1:1-verhouding tussen hoogte en breedte. Maar je kunt hier ook andere verhoudingen kiezen, waaronder 2:3, 3:4 en 16:9. Op die manier snijd je de afbeelding volgens alle gangbare formaten uit.

0 Reactie(s) op: Beeld uitsnijden in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.