Basisbegrippen iPhone en iPad uitgelegd - De verbindingen

© PXimport

Basisbegrippen iPhone en iPad uitgelegd - De verbindingen

Geplaatst: 1 april 2014 - 04:45

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Richard Veenstra

Als iPad-bezitter moet je over een grote woordenschat beschikken, getuige de vele moeilijke begrippen die je tegenkomt op je tablet of op de Apple-website. In deze reeks leggen we je uit wat deze woorden eigenlijk betekenen en wat je ermee kunt. Het eerste deel heeft het thema verbindingen.

Bluetooth

Bluetooth is een protocol waarmee verschillende apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Het voordeel van bluetooth is dat veel verschillende producten een bluetooth-optie hebben, zoals computers, autoradio's en smartphone-headsets. Nadeel is dat apparaten fysiek bij elkaar in de buurt moeten zijn, in de meeste gevallen mag de afstand maximaal 10 tot 30 meter zijn.

Je kunt bluetooth gebruiken om bijvoorbeeld bestanden uit te wisselen tussen apparaten of om je draadloze toetsenbord met je computer verbinden. Het bluetooth-protocol wordt steeds verbeterd, de laatste versie is 4.0. Belangrijk is dat beide apparaten met elkaar gekoppeld moeten worden voordat ze met elkaar kunnen communiceren. Dit doe je door bij Instellingen / Bluetooth de schuif aan te zetten, op het apparaat te tikken en de apparaten te koppelen.

Wifi

Wifi (ook wel Wi-Fi) is het protocol waarmee je met je iPad verbinding maakt met het internet. Technisch gezien doet je iPad dit niet zelf, je router maakt via een kabel (bijvoorbeeld glasvezel) verbinding met je provider. Doordat zowel je router als je iPad een wifi-module bevatten, kun je met je iPad de internetverbinding van je router oppikken.

Ben je verder van de router verwijderd, dan zal het signaal zwakker worden. Dit betekent dat je een tragere internetverbinding op je iPad hebt. Ook dikke muren en stalen constructies kunnen voor obstructie in je wifi-signaal zorgen. Er zijn ook wifi-versterkers te koop, deze zorgen ervoor dat je wifi-bereik zomaar vijftig tot honderd meter wordt uitgebreid. Het wifi-protocol wordt steeds geüpdatet en wordt aangeduid met 802.11a, b, g of n of ac.

 

© PXimport

Je iPad vindt meestal aardig wat verschillende wifi-netwerken.

AirPlay

Apple heeft zelf een aantal draadloze protocollen ontwikkeld om apparaten met elkaar te laten communiceren. AirPlay is bedoeld om draadloos audio en video te verzenden. Het zendende apparaat en het ontvangende apparaat moeten dit protocol beide begrijpen, anders werkt de overdracht niet.

AirPlay wordt bijvoorbeeld gebruikt om films vanaf je iPad naar een Apple TV te zenden of om muziek van Spotify op je iPad draadloos naar een AirPort Express te sturen. Dit laatste kastje sluit je met een kabel aan op je stereo-installatie. Sommige luidsprekers hebben ingebouwde AirPlay-functionaliteit, zodat je met je iPad draadloos en zonder vertraging muziek naar deze luidsprekers kunt sturen.

 

© PXimport

Vanuit de Spotify-app stuur je je muziek draadloos naar een AirPlay-compatibel apparaat zoals een Apple TV of Airport Express.

AirPrint

Sommige printers zijn uitgerust met een wifi-verbinding. Om bestanden draadloos vanaf je iPad te kunnen printen, heeft Apple AirPrint bedacht. Je printer en je iPad moeten beide op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld en de printer moet worden ondersteund door Apple. Een lijst met compatibele printers vind je hier.

Je hoeft op je iPad geen drivers te installeren, je tikt op de deel-knop en kiest voor Druk af. Achter Printer kies je je wifi-printer en eronder kies je hoeveel exemplaren je wilt afdrukken. Veel opties heb je met AirPrint niet, maar de verbinding is stabiel en werkt in bijna alle gevallen zonder verdere installatie van software.

 

© PXimport

Kies je wifi-printer en druk de afbeelding af via AirPrint.

AirDrop

Sinds iOS 7 kun je via AirDrop bestanden uitwisselen tussen je iOS-apparaten (iPad, iPhone, iPod touch). De overdracht van een bestand gaat via een wifi-netwerk, maar om een bestand te kunnen versturen of te ontvangen, moet je ook bluetooth aan hebben staan op je iPad. De detectie van apparaten in de buurt gaat namelijk via bluetooth, het verzenden zelf gaat via het snellere wifi-protocol. Dit om te verzekeren dat het verzenden veilig gebeurt.

Apple belooft bovendien dat de verbinding gecodeerd is en niemand dus ongewild jouw foto of bestand kan onderscheppen. Om AirDrop te gebruiken heb je minstens iOS 7 nodig op een iPad 4, iPad mini, iPod touch (5e generatie) of een iPhone 5, 5S of 5C.

 

© PXimport

Met AirDrop stuur je draadloos bestanden naar elkaar.

3G en 4G

Een wifi-verbinding gebruik je thuis of als je ergens bent waar een wifi-netwerk wordt aangeboden. Afgezien van de maandelijkse kosten van je internetabonnement thuis of inlogkosten bij een betaald wifi-netwerk op bijvoorbeeld een station, kost verbinding maken met een wifi-netwerk niks. Maak je verbinding via je mobiele databundel dan wordt dit via je telefoonabonnement afgerekend. Surfen via deze verbinding is langzamer maar je hebt bijna overal bereik.

Je provider kan je een aantal megabytes per maand in een bundel verkopen, ga je daar overheen dan wordt de verbindingssnelheid veel lager of moet je extra betalen per megabyte. Op je iPad kun je ook via een mobiele databundel internetten. Je hebt dan de Wi-Fi + Cellular iPad-versie nodig en moet een simkaart in je iPad stoppen. De provider van de simkaart brengt maandelijkse kosten in rekening voor het gebruik van deze verbinding. 3G is de oude verbindingsstandaard, 4G is een stuk sneller maar is nog niet overal beschikbaar.

 

© PXimport

Zorg dat je een iPad met Wi-Fi + Cellular bestelt als je via een 3G- of 4G-netwerk wilt internetten.

Tethering

Heb je een smartphone met een 3G- of 4G-verbinding dan kun je onderweg in de trein internetten via je mobiele databundel. Als je iPad geen 3G-module heeft, kun je geen verbinding maken met het internet, tenzij er ergens een wifi-hotspot is. De oplossing is om van je smartphone een persoonlijke hotspot te maken. Je maakt van je smartphone een soort wifi-router en je maakt vervolgens met je iPad via wifi verbinding met je smartphone.

Op een iPhone ga je naar Instellingen / Persoonlijke hotspot en zet je de schuif aan. Op je iPad ga je naar Instellingen / Wi-Fi en selecteer je de iPhone. Deze vorm van verbinding heet tethering en wordt niet door elke provider ondersteund, in sommige gevallen moet je de persoonlijke hotspot eerst configureren bij Instellingen / Algemeen / Mobiel netwerk / Mobiel datanetwerk / Internet-tethering.

 

© PXimport

Op je iPhone maak je een persoonlijke hotspot aan die je vervolgens op je iPad selecteert.

Vliegtuigmodus

Je iPad kan op verschillende manieren signalen zenden en ontvangen. Het heeft een wifi-module aan boord, kan via bluetooth communiceren en sommige apparaten hebben eveneens een simkaart om via een 3G- of 4G-verbinding te internetten. Tijdens het vliegen mag je iPad geen draadloze communicatiemiddelen gebruiken omdat dit de apparatuur in het vliegtuig zou kunnen verstoren.

Je kunt alle opties zelf handmatig uitschakelen, maar eenvoudiger is om de vliegtuigmodus te gebruiken. Ga naar Instellingen en zet de schuif achter Vliegtuigmodus aan. Je iPad maakt in één klap een einde aan al je draadloze communicatieverbindingen, dit zie je doordat er een symbool van een vliegtuig linksboven op je iPad verschijnt.

Ook handig om op andere momenten (bijvoorbeeld 's nachts) even helemaal offline te gaan.

 

© PXimport

Als de vliegtuigmodus is geactiveerd, zie je een vliegtuigsymbool in de linkerbovenhoek.

Simkaart

Een simkaart geeft je de mogelijkheid om met je iPad te surfen zonder dat je aangemeld hoeft te zijn bij een wifi-netwerk. Je maakt via het abonnement van je mobiele provider verbinding met het internet. Hiervoor heb je wel een speciale iPad-versie nodig. Deze wordt door Apple aangeduid als de Wi-Fi + Cellular-versie.

De standaard 16GB-uitvoering kost 635 euro, in tegenstelling tot 505 euro voor de versie zonder simkaart-sleuf. Bedenk wel dat je ook nog een abonnement nodig hebt bij een provider, dit kan je zo 15 tot 30 euro per maand kosten, afhankelijk van het aantal megabytes dat je per maand tot je beschikking hebt. Simkaarten zijn er in verschillende groottes, de bekendste zijn de mini-sim, micro-sim en nano-sim.

 

© PXimport

De iPad 4 gebruikt een micro-sim, de iPad mini een nano-sim.

Verschillende formaten simkaarten.

Lightning

Tot en met de derde generatie iPad had je iPad een 30-pins-aansluiting. Vanaf de vierde generatie heeft je iPad een Lightning-aansluiting. Deze aansluiting is kleiner en heeft geen boven- of onderkant, in tegenstelling tot de 30-pins-connector.

Een groot nadeel is dat Lightning niet compatibel is met de oudere 30-pins-aansluiting, je zult een aparte conversiekabel moeten aanschaffen om je oude randapparatuur met je nieuwe iPad te kunnen gebruiken. Helaas kost zo'n adapter je wel dertig euro.

Sommige 30-pins-accessoires worden echter niet ondersteund. Apple houdt andere kabelproducenten in een wurggreep aangezien de Lightning-connector een chip bevat die checkt of de aangesloten kabel van Apple of een ondersteund bedrijf afkomstig is. Is dit niet het geval, dan zal de kabel niet werken.

 

© PXimport

Een Lightning-naar-usb-kabel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten