Apple zwicht voor Nokia-patenten - update

Door: Jasper Bakker | 14 juni 2011 09:30

Nieuws

Apple koopt de patentaanklachten van Nokia af. De twee schrappen hun rechtszaken, ook in Nederland. Apple betaalt Nokia miljoenen, misschien zelfs miljarden.

Het bedrijf van Steve Jobs betaalt een eenmalig bedrag én doorlopende royaltyvergoedingen. Dat laatste geldt voor de looptijd van de nu gesloten overeenkomst. De hoogte van beide bedragen, de frequentie van de royaltybetalingen en de totale looptijd blijven geheim. Nokia heeft dit gisteren bekendgemaakt in een persbericht. Apple meldt vooralsnog niets over deze deal.

Mogelijk miljarden

Nokia verwacht dankzij de schikking met Apple wel kiet te draaien voor zijn lopende kwartaal. Het Finse bedrijf heeft de financiële verwachtingen voor die periode onlangs drastisch naar beneden bijgesteld. Het verwachtte eerst 6,1 tot 6,6 miljard dollar omzet, maar zou daar “aanzienlijk onder komen”, meldde Nokia zelf. Nu wordt dat verlies gecompenseerd door Apple, dat voortaan ook geregeld royaltyvergoedingen betaalt voor de Nokia-patenten.

Nokia-ceo Stephen Elop verklaart erg ingenomen te zijn, dat “Apple zich nu voegt in het groeiende aantal Nokia-licentienemers”. Hij stelt dat deze schikking aantoont dat Nokia een industrieleidend patentportfolio heeft. Het bedrijf wil dat te gelde maken, bij meer partijen. “Dit stelt ons in staat om ons te concentreren op meer licentiekansen in de mobiele communicatiemarkt.”

Vechten met patenten

De Finse telefoonfabrikant noemt geen concrete namen van andere partijen waar het patentdeals mee wil sluiten. Het juridische conflict met Apple ging om patenten op basale technologie voor mobiele telefoons, waaronder gsm-, umts- en WiFi-standaarden.

Het eerste salvo in de patentoorlog tussen de twee bedrijven is gelost door Nokia. Dat heeft in oktober 2009 Apple aangeklaagd. De iPhone-maker is in december 2009 met een tegenaanklacht gekomen. Vervolgens hebben beide partijen extra aanklachten ingediend, met daarbij ook eisen voor een importverbod op elkaars producten. Nokia heeft eind vorig jaar nog een rechtszaak tegen Apple aangespannen in Nederland.

Windows Phone

Elop stuurt Nokia nu weg van het eigen Symbian-besturingssysteem en het samen met Intel ontwikkelde MeeGo. Het bedrijf stapt over op Windows Phone 7 van Microsoft. De eerste Nokia-toestellen met dat nieuwe besturingssysteem komen op z’n vroegst pas eind dit jaar op de markt. In de tussentijd heeft Nokia het zwaar, terwijl Apple snel groeit – naast Google’s smartphoneplatform Android.

De Finse telefoonmaker heeft de financiële verwachtingen voor het nu lopende tweede kwartaal van dit jaar flink naar beneden bijgesteld én de prognoses voor 2011 geheel geschrapt. De nu gesloten schikking met Apple draagt dus positief bij aan het eerst nog verliesdraaiende tweede kwartaal: Nokia verwacht kiet te draaien. De resultaten voor het tweede kwartaal worden op 21 juli bekendgemaakt.

Update:

Apple heeft de schikking bevestigd tegenover techblog AllThingsD. De iPhone-maker meldt daarbij dat de twee bedrijven licenties op elkaars patenten hebben genomen, maar dat dit niet alle patenten betreft. Dit omvat "niet de meerderheid van de innovaties die de iPhone uniek maken".

0 Reactie(s) op: Apple zwicht voor Nokia-patenten - update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.