Apple wint slag tegen HTC in patentstrijd

Door: tonie-van-ringelestijn | 18 juli 2011 09:15

Nieuws

Apple heeft in zijn patentstrijd tegen HTC een eerste zege geboekt. De ITC oordeelt dat HTC inbreuk maakt op twee Apple-patenten.

De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) heeft vrijdag in een tussenvonnis gesteld dat HTC twee Apple-patenten schendt. Het gaat om octrooien op fundamentele technieken. Apple heeft het Taiwanese HTC aangeklaagd om schending van tien patenten.

Het oordeel moet nog worden bevestigd door een commissie, die buigt zich later dit jaar over de zaak. Als deze eerste zege van Apple dan overeind blijft, kan de ITC overgaan tot een importverbod voor sommige HTC-toestellen in de Verenigde Staten.

Aandelen ingestort

HTC heeft al laten weten in hoger beroep te gaan, meldt persbureau Bloomberg. De aandelen van HTC op de effectenbeurs van Taipei zijn meteen na het ITC-tussenoordeel gedaald naar het laagste punt in de afgelopen zes maanden. HTC is de op een na grootste smartphonemaker in Azië.

De twee patenten in kwestie zijn vrij algemeen en worden mogelijk in de meeste HTC-telefoons gebruikt, stelt patentexpert Florian Mueller. Het ene patent slaat op de verwerking van real-time serieel verstuurde gegevens en het andere patent betreft een techniek om acties uit te voeren op een datastructuur. In andere rechtszaken claimt Apple dat HTC nog eens 16 andere patenten schendt.

Gevaar voor Android

De twee patenten zijn ook onderdeel van een aanklacht die Apple heeft ingediend tegen Motorola. Hierdoor kan de huidige ITC-uitspraak gevolgen hebben voor wellicht alle Android-toestellen. Google staat onder zware druk rond het intellectueel eigendom op Android. Tegen het bedrijf loopt een rechtszaak door Oracle vanwege patent- en auteursrechtschendingen in Android.

Bovendien hebben concurrenten recent patenten van andere bedrijven overgenomen, die tegen Google zijn in te zetten. Zo zijn ruim 6000 patenten van het failliete telecombedrijf Nortel gekocht door een consortium van onder meer Apple, RIM en Microsoft.

0 Reactie(s) op: Apple wint slag tegen HTC in patentstrijd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.