Apple wint, Galaxy Tab verboden in Duitsland

Door: andreas-udo-de-haes | 09 september 2011 11:21

Nieuws

De rechtbank Düsseldorf heeft zojuist geoordeeld dat Samsung inbreuk maakt op de modelrechten van Apple. De Galaxy Tab 10.1 blijft hierdoor verboden in Duitsland.

Dat melden verschillende Duitse media en verslaggevers die ter plekke zijn via Twitter.

De rechtbank oordeelt dat Samsung met zijn tablet inbreuk maakt op een serie ontwerpschetsen van een 'platte computer met groot scherm en ronde hoeken' van Apple uit 2004. Deze modellen zijn Europabreed geregistreerde 'Community Designs'.

Geen gezag over Samsung Korea

Op 9 augustus wist Apple met een ex parte verbod de Galaxy Tab 10.1 uit heel Europa te verbannen. Maar al na een week werd dit grotendeels teruggedraaid, omdat er twijfels waren of de Duitse rechter wel jurisdictie had over wat Samsung Korea in landen buiten Duitsland doet.

De rechtbank erkent nu inderdaad dat het over Samsung Korea geen gezag heeft voor wat de betreft haar activiteiten buiten Duitsland. Samsung heeft immers niet zijn hoofdkantoor in de EU en het Koreaanse moederbedrijf en Duitse dochter bv zijn "juridisch zelfstandige ondernemingen met eigen naam en zakelijke activiteiten."

Onjuist bewijs Apple

Webwereld onthulde dat ten minste één afbeelding van de Galaxy Tab in de dagvaarding onjuist of gemanipuleerd was. De maten en verhoudingen waren dusdanig gewijzigd dat de Tab in het document meer op een iPad 2 leek dan op de echte Tab.

Op de zitting beschuldigden de partijen elkaar over en weer van manipulatie van visueel bewijs. De rechter handhaafde het voorlopige handelsverbod voor Duitsland tot het vonnis. De huidige uitspraak bekrachtigt dit verbod.

Diametraal aan Haagse vonnis

Het besluit gaat rechtstreeks in tegen het eerder uitgesproken vonnis van de rechtbank Den Haag. Die oordeelde dat Samsung met geen enkel apparaat, smartphone of tablet, inbreuk maakte op de modelrechten van Apple.

Sterker nog, de Haagse rechter Brinkman liet doorschemeren dat de door Apple geregistreerde modellen van de tablet computer te basaal waren.

Bovendien zou er sprake zijn van zogenaamde prior art, onder meer van de Knight Ridder, een tabletconcept uit 1994, waaraan Apple nota bene heeft meegewerkt.

Galaxy Tab 7.7 ook in de ban

Vorige week moest Samsung ook plotseling het kleinere broertje van de 10.1, de Galaxy Tab 7.7 van de Berlijnse elektronicabeurs IFA verwijderen. Dit nadat de rechter een Apple's eis op een voorlopig verbod op de kleinere tablet had goedgekeurd.

De uitspraak en motivering van de rechtbank Düsseldorf worden pas over een week online gepubliceerd, meldt de rechtbank in een persverklaring.

“We zijn teleurgesteld met deze uitspraak en geloven dat dit de consumentenkeuze in Duitsland drastisch beperkt", reageert Samsung tegenover de IDG Nieuwsdienst.

Update: 15.10 uur: reactie Samsung toegevoegd.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Apple wint, Galaxy Tab verboden in Duitsland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.