Apple wil verwachtingen van analisten en investeerders matigen

Door: Wouter Hoeffnagel | 26 januari 2013 17:38

Mac

Apple haalt met zijn financiële resultaten al jaren keer op keer zijn eigen verwachtingen. Analisten hebben de laatste jaren echter aanzienlijk hogere verwachtingen, waar Apple niet aan kan doen. Om deze verwachtingen te temperen gaat Apple voortaan zijn financiële verwachtingen anders presenteren.

De iPhone-fabrikant presenteerde deze week zijn financiële resultaten van het eerste kwartaal van het boekjaar 2013 en bleek opnieuw te zijn gegroeid. Het bedrijf overtreft hiermee opnieuw zijn eigen verwachtingen. De cijfers zijn echter niet goed genoeg om analisten, die investeerders adviseren, tevreden te stellen. Apple is van mening dat analisten zijn prestaties dan ook te hoog inschatten.

Minimum resultaten

Apple schat zijn eigen prestaties doorgaans zeer conservatief in en presenteert alleen de minimum resultaten die het bedrijf met zekerheid denkt te kunnen behalen. Het bedrijf overtreft deze schattingen daarom al lange tijd ruimschoots.

Analisten zien Apple’s financiële verwachtingen daarom ook wel als ‘sandbagging’, een techniek waarbij een bedrijf zijn eigen prestaties slechter presenteert als zij daadwerkelijk zijn in een poging de concurrentie in de war te brengen. Analysebureau’s geloven daarom niet langer in Apple’s voorspellingen en schatten de prestaties van het bedrijf steeds hoger in.

Realistische schatting

In een poging de financiële verwachtingen van analisten te temperen gaat Apple daarom nu minder conservatieve schattingen geven. In plaats van de minimum resultaten die het bedrijf met zekerheid denkt te kunnen behalen te presenteren gaat Apple nu een realistische schatting geven, met een boven- en ondergrens. Analisten moeten hierdoor nauwkeuriger kunnen inschatten hoe Apple het komende kwartaal zal presenteren, wat moet voorkomen dat het bedrijf ondanks positieve cijfers investeerders teleurstelt.

Bron: AppleInsider

0 Reactie(s) op: Apple wil verwachtingen van analisten en investeerders matigen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.