Apple wil rfid-lezer in scherm van iPhone

Door: jan-libbenga | 26 april 2011 15:11

iPad

Apple wil een rfid-lezer inbouwen in een scherm van de iPhone. Dat kan worden afgeleid uit een patent dat het bedrijf kreeg toegewezen van het octrooibureau in de Verenigde Staten.

Volgens het patent raakt rfid-technologie steeds meer ingeburgerd, maar is er een logistiek probleem, omdat leesapparatuur voor rfid-tags over het algemeen niet erg mobiel is.

Rfid-lezer in het sensorpaneel

Door een rfid-lezer te integreren in het sensorpaneel zou het bezwaar van een aparte, omvangrijke rfid-antenne kunnen worden weggenomen. Volgens het octrooi van Apple zou een iPhone het ene moment als een rfid-tag en het andere moment als een rfid-lezer kunnen fungeren. Het patent noemt Michael Rosenblatt en Steven Hotelling als de uitvinders van deze Touch Screen RFID Tag Reader.

Apple oriënteert zich al geruime tijd op rfid, of het daarvan afgeleide NFC (Near Field Communciations), dat over kortere afstanden kan worden gebruikt en ooit door Philips en Sony werd gepropageerd. Het eerste NFC-patent van Apple dateert van eind 2009. Vorig jaar werden opnieuw octrooiaanvragen ingediend, waaronder een voor een zogenoemde iWallet, waarmee draadloze betalingen zouden kunnen worden verricht.

Automatisch en draadloos

Naar verluidt werkt Apple al vanaf 2007 aan rfid-toepassingen voor iPhone en iPod Touch. Apple zou zich bijvoorbeeld ook oriënteren op een iKey, waarmee automatisch en draadloos deuren worden geopend.

Een ander toepassingsgebied waarover wordt gespeculeerd is remote computing. In dat geval zou men desktopgegevens en -instellingen van een Mac op de iPhone kunnen meenemen en die vervolgens kunnen inladen op een andere Mac, als die tenminste ook over een NFC-chip beschikt. NFC-deskundigen plaatsen hier wel vraagtekens bij, omdat NFC over het algemeen niet geschikt is voor intensieve data-overdracht.

Nog niet voor iPhone 5

Vorig jaar ging het verhaal dat Apple al bezig was met het testen van prototypes met chips van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors. Toch ziet het er niet naar uit dat de technologie al wordt geleverd met de aanstaande iPhone 5, die in september wordt verwacht. Volgens de laatste berichten verschilt dit toestel nauwelijks van de iPhone 4, afgezien van een iets snellere processor en een betere kwaliteit camera.

NFC zal ook niet meteen een ‘killer app’ kunnen zijn, door gebrek aan toepassingen. Gingen voorgaande innovaties van Apple zoals iTunes altijd hand in hand met internationale afspraken, met NFC is dat niet mogelijk. Partners zoals banken zullen eigen apps moeten ontwikkelen en die partijen zullen zich zeker niet tot de iPhone willen beperken.

Het NFC Forum, het overkoepelende orgaan van de NFC-branche, moest vorig jaar toegeven dat de ontwikkelingen minder snel gaan dan verwacht. Nokia wilde aanvankelijk al zijn mobiele telefoons in 2011 standaard voorzien van NFC-chips, maar van dat voornemen is tot op heden niets terechtgekomen. Het Rotterdamse Payter moest in november 2009 een NFC-experiment met contactloos betalen staken wegens gebrek aan belangstelling.

0 Reactie(s) op: Apple wil rfid-lezer in scherm van iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.