Apple wil miljarden ophalen met uitgifte obligaties

Door: matthijs-van-den-broek | 01 mei 2013 07:33

Nieuws

Voor 145 miljard kun je Facebook, HP en Yahoo kopen. Toch wil Apple 17 miljard dollar ophalen met de uitgifte van obligaties. Het zou gaan om de grootste uitgifte van bedrijfsobligaties in de Amerikaanse geschiedenis. Dat meldden verschillende Amerikaanse media op basis van ingewijden gisteren.

Apple wil 17 miljard dollar ophalen met de uitgifte van obligaties. Het zou gaan om de grootste uitgifte van bedrijfsobligaties in de Amerikaanse geschiedenis. Dat meldden verschillende Amerikaanse media op basis van ingewijden gisteren.

Belastingen

Apple belooft ook wat te gaan doen aan de enorme berg cash die het bedrijf op de bank heeft staan. De komende jaren gaat Apple 100 miljard dollar aan ‘overtallig’ kapitaal uitkeren aan de aandeelhouders. Als Apple gaat uitkeren moet het belasting betalen, mede omdat het geld op buitenlandse rekeningen staat. Om die reden wil Apple een gedeelte van het bedrag lenen.

Voor het eerst sinds 1996 gaat Apple de kapitaalmarkt weer op. De vraag naar obligaties zou volgens ingewijden enorm groot zijn; Apple zou met gemak het drievoudige van het bedrag van 17 miljard kunnen ophalen; volgens mensen bij Goldman Sachs lag het bedrag waar investeerders behoefte aan zouden hebben rond de 52 miljard dollar.

Tevreden aandeelhouders

De actie lijkt vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen, en misschien stelt Tim Cook met deze zet ook zijn eigen positie wat veiliger. Het rommelde al wat langer bij de aandeelhouders van Apple: ze zagen de beurswaarde van het bedrijf hard teruglopen de afgelopen tijd, terwijl tegelijkertijd de hoeveelheid cash die het bedrijf op de bank heeft staan groeide en groeide.

ZItten op een berg geld

Toch lijkt het een vreemde zet van Apple om, met zulke grote hoeveelheden cash op de bank, leningen uit te schrijven. The New York Times legt het goed en helder uit. Door leningen uit te schrijven omzeilt Apple het betalen van belastingen en kan het bedrijf gemakkelijker grote sommen geld uitdelen aan aandeelhouders. Vele grote bedrijven, binnen en buiten de tech-industrie, gingen Apple voor: onder anderen Nike en Microsoft gingen Apple voor.

0 Reactie(s) op: Apple wil miljarden ophalen met uitgifte obligaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.