Apple wil Google-code uit WebKit schrappen

© CIDimport

Apple wil Google-code uit WebKit schrappen

Geplaatst: 4 april 2013 - 10:34

Aangepast: 14 december 2022 - 15:55

Jasper Bakker

De ontwikkelaars achter browserengine WebKit maken schoon schip nu Google zich afscheidt door een eigen aftakking te maken. Code voor Chromium wordt geruimd.

Terwijl Google aankondigt zijn browser Chrome sneller te maken door overbodige WebKit-code te schrappen, doet die open source-engine hetzelfde. Google gaat voortaan voor zijn eigen WebKit-fork Blink en kan daarbij zijn koers geheel zelf bepalen. De ontwikkelaars achter het nu achtergelaten WebKit grijpen dit vertrek aan om ook een lenteschoonmaak door te voeren.

Stroomlijnen

"Aangezien we niet langer de Chromium-port hoeven te ondersteunen, laten we de gelegenheid nemen om te stroomlijnen", stelt WebKit-ontwikkelaar Geoffrey Garen in een bericht op de mailinglist voor de open source-engine. Chromium is het open source-project waar Google zijn browser Chrome weer op baseert. Garen is in dienst van Apple, dat WebKit oorspronkelijk heeft ontwikkeld, overigens ook als aftakking.

Garen spreekt de hoop uit dat door de schoonmaak het ontwikkelwerk voor WebKit makkelijker wordt "en coherenter voor iedereen". Hij geeft aan dat Google-ontwikkelaars Adam (Barth) en Eric (Seidel) hebben aangeboden de Chromium-specifieke code op te ruimen, maar dat aanbod is afgewezen. De Apple-ontwikkelaar denkt dat het beter is dat de schoonmaakt wordt bepaald en uitgevoerd door mensen die nog deel blijven uitmaken van WebKit.

Weg met V8

Het besluiten wat op te ruimen en hoe dat te doen, is dan aan de overblijvende developers. Google heeft zich de laatste jaren wel ontpopt tot een van de grootste bijdragers en ook reviewers van code voor WebKit. Het opschonen van de rendering engine vindt in de komende weken plaats.

Op de nu voorgestelde ruimingslijst staat onder meer het aanroepen en gebruik van Google's JavaScript-engine V8. Over de aangekondigde schoonmaakplannen is al een discussie gaande, omdat dit ook andere browsers raakt die WebKit gebruiken of zelfs uitgaan van de Chromium-code. Dit betreft bijvoorbeeld de browser van smartphonemaker BlackBerry, maar ook Samsung.

Apple de baas?

Google's vertrek is een flinke aderlating voor het WebKit-project. Terwijl oorspronkelijk maker Apple bijna de helft van alle WebKit-code ooit heeft bijgedragen, is dat voor vorig jaar slechts een kwart. Google heeft in 2012 nagenoeg de helft van de code ingediend. Het belang van Apple voor de verdere ontwikkeling van WebKit is hiermee in één klap flink vergroot.

Sinds begin maart is die naam ook een geregistreerd handelsmerk van Apple. De aanvraag voor dit Amerikaanse trademark is in mei 2010 al gedaan. Vervolgens hebben Nokia en BlackBerry (toen nog RIM geheten) geprotesteerd tegen het aangevraagde handelsmerk. Die twee WebKit-gebruikers hebben hun verzet respectievelijk in augustus vorig jaar en januari dit jaar gestaakt. Dit is te zien in de oppositie-verslagen (proceedings) bij de handelsmerkaanvraag.

 

© PXimport

Klik voor groot

Hierboven: code-bijdrages per reviewend bedrijf, sinds het ontstaan van WebKit.

 

© PXimport

Klik voor groot

Hierboven: code-bijdrages per reviewend bedrijf, in 2012.

Via: Bitergia.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten