Apple wil alle Galaxy's verbannen uit heel Europa

Door: andreas-udo-de-haes | 18 augustus 2011 14:59

Nieuws

Apple eist in Nederland een handelsverbod op de hele Samsung Galaxy-serie. Maar dit strekt zich uit over heel Europa, omdat de internationale distributie via Nederlandse dochters loopt.

Het handelsverbod dat Apple eist op alle Galaxy smartphones en tablets van Samsung, kan gigantische implicaties hebben voor de hele Europese markt. Ook al heeft de uitspraak alleen betrekking op Nederland.

Want Apple klaagt in Den Haag niet alleen Samsung Electronics aan, maar ook zustermaatschappijen Samsung Logistics BV en Samsung Overseas BV. Dat blijkt uit Apple's dagvaarding, die Webwereld heeft ingezien.

BV's doen Europese distributie

Logistics BV en Overseas BV zijn verantwoordelijk voor de Europese distributie van Samsung's producten. Zij verzorgen 28 distributiekanalen van Samsung in heel Europa, zo staat te lezen in de aanklacht.

Apple eist in Nederland dat Samsung en al haar partners de import, handel, distributie en verkoop van de gewraakte producten staken, meldde Webwereld vanochtend al. Maar dit verbod geldt dus ook voor de zustermaatschappijen, die statutair in Nederland zijn gevestigd. Dat betekent dat het door Apple geëiste handels- en verkoopverbod zich over heel Europa uitstrekt.

Alle voorraden retour

Om dat te bewerkstelligen dient Samsung een brief te sturen naar alle afnemers in heel Europa, met het verzoek om alle geleverde Galaxy smartphones en tablets die op voorraad zijn "binnen 14 dagen" aan Samsung te retourneren, op kosten van Samsung.

Doen de klanten dit niet, dan maken óók zij inbreuk op Apple's rechten, zo staat te lezen in de aanklacht. Samsung moet aan alle retailers schrijven: "Voor de goede orde maken wij melding van het feit dat u, door het in voorraad houden, het aanbieden en/of het verkopen van genoemde Galaxy smartphones [en tablets, red], inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van Apple Inc."

Game over voor Samsung

Als dit verbod wordt toegekend kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de hele Europese smartphone en tablet markt, denkt Alistair Edwards, hoofdanalist by Canalys, gespecialiseerd in Europese groothandel. “Dit is een grote bedreiging voor Samsung, aangezien dit de distributieketen voor heel Europa breekt."

De gevolgen voor de markt zijn te overzien, vertelt hij. “Dit kan game over zijn voor Samsung in Europa", aldus Edwards, die uitlegt dat Samsung het afgelopen jaar Apple voorbij is geschoten op de Europese smartphonemarkt. Samsung staat op het punt om Nokia als marktleider van de troon te stoten, blijkt uit cijfers van Canalys.

Resellers in onzekerheid

Bovendien zouden ook de afnemers van Samsung, de distributeurs, resellers en grote ketens, last ondervinden. Samsung moet weliswaar de kostprijs en terughaalkosten betalen, maar er is geen handel met deze producten en dus geen winst. “Distributeurs en resellers moeten nu goed bedenken of ze wel Galaxy producten in voorraad willen houden", zegt Edwards.

Uitwijken heeft geen zin

Edwards denkt dat het weinig zin heeft voor Samsung om te trachten een mogelijk handelsverbod te omzeilen via andere of nieuwe distributiebedrijven in andere Europese jurisdicties. "Een Nederlands verbod zou een belangrijk precedent scheppen voor andere Europese landen."

Met het Haagse vonnis in de hand kan Apple waarschijnlijk heel snel een vergelijkbaar handelsverbod in andere EU landen afdwingen, denkt Edwards. Te meer daar Apple's patenten en modelrechten Europees zijn geregistreerd.

De rechtbank Den Haag zal naar verwachting op 15 september uitspraak doen. De rechter beloofde op de zitting vorige week dat een eventueel verbod niet eerder dan 13 oktober in zal gaan. Zowel Apple als Samsung wilden geen commentaar geven.

Update 15.24 uur: twee alinea's toegevoegd over mogelijk uitwijken van Samsung naar buitenland.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Apple wil alle Galaxy's verbannen uit heel Europa

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.