Apple wijst apps die UDID gebruiken vanaf 1 mei alsnog officieel af

Door: Wouter Hoeffnagel | 23 maart 2013 10:45

iPad

Apple gaat het gebruik van de Unique Device Identifier (UDID) eindelijk aan banden leggen. Het bedrijf weigert vanaf 1 mei officieel iedere iPhone-, iPod- en iPad-app die zichzelf toegang geeft tot de Unique Device Identifier (UDID) van gebruikers.

Het gebruik van de UDID is sinds vorig jaar al verboden, maar Apple controleerde de naleving van deze regels tot nu toe niet actief. De iPhone-fabrikant meldt op zijn developer-website dat hier vanaf 1 mei verandering in komt en het bedrijf iedere app die toegang krijgt tot de UDID te weigeren.

Wat is een UDID?

De UDID is een nummer waarmee een Apple-apparaat kan worden geïdentificeerd. Het nummer wordt per gebruiker en per apparaat gegenereerd, waardoor ieder Apple-apparaat ter wereld een unieke UDID heeft. Ontwikkelaars gebruiken de UDID vaak om het gedrag van gebruikers te monitoren en hen advertenties op maat te kunnen aanbieden.

Persoonsgegevens zijn niet aan de UDID gekoppeld. Dit betekent dat ontwikkelaars niet in staat zijn met behulp van jouw UDID te achterhalen wie jij bent. Wel kunnen zij echter veel informatie over je gedrag vastleggen. Apple staat het gebruik van UDID’s daarom niet langer toe en dwingt ontwikkelaars nu de Advertising Identifier te gebruiken.

Advertising Identifier

De Advertising Identifier is een vervanger voor de UDID en biedt ontwikkelaars eveneens de mogelijkheid de gedrag van gebruikers te monitoren. In tegenstelling tot de UDID kunnen gebruikers echter zelf ervoor kiezen de Advertising Identifier te blokkeren, waardoor hun gedrag niet langer vastgelegd kan worden. Wil jij de Advertising Identifier blokkeren? Dit kan door in de Instellingen naar het tabblad Algemeen te gaan en het menu Info te kiezen. Klik vervolgens op Reclame en schakel de optie Beperk reclametracking in.

0 Reactie(s) op: Apple wijst apps die UDID gebruiken vanaf 1 mei alsnog officieel af

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.