Apple werpt zich op als tiran

Apple duldt niet langer concurrentie in de App Store. In de online applicatiewinkel van het bedrijf is een app van Sony voor e-books geweigerd. Het lijkt erop dat er binnenkort meer apps zullen volgen.

Even om alles weer op een rijtje te krijgen: de e-book oorlog begon ooit met de strijd tussen Apple en Amazon. Amazon ontwikkelde enkele jaren terug de succesvolle Kindle e-readers en verkocht de boeken hiervoor via de eigen webwinkel. Toen Apple via zijn eigen iBooks winkel dezelfde boeken goedkoper ging verkopen, ontstond er frictie. Amazon haalde uit naar ongehoorzame uitgevers en Apple deed of zijn neus bloedde door te stellen dat boeken in hun nieuw opgerichte winkel wel degelijk ‘ongeveer hetzelfde kosten’, terwijl boeken vaak goedkoper werden aangeboden, ze hogere marges voor uitgevers hanteerden en boeken niet standaard in zwart-wit, maar in full-color aanboden.

Voor de komst van iBooks winkel leek Amazon met de Kindle de markt voor e-books en e-readers voor de komende jaren te gaan domineren. Toen de iPad van Apple nog niet ten tonele was verschenen, waren de Kindles ironisch gezegd de iPods onder de mp3-spelers. Maar toen Apple met een tablet kwam die het ook als e-reader ging positioneren, lag de strijd weer volledig open. Ondanks de inspanningen van e-reader fabrikanten als Sony, Barnes and Noble (Nook) en BeBook zijn tablets sterk in opkomst en voorzien marktonderzoekers als IDC een sterkere groei voor deze platte alleskunners, dan voor de meer statische e-readers. Enfin, tot zover alles over tablets en e-readers.

App Store is het nieuwste front

Het front in deze strijd rond elektronische boeken is intussen verschoven naar het eigen heiligdom: de applicatiewinkel van Apple. Waar het bedrijf Amazon schoorvoetend tegemoet kwam door een beperkte Kindle app voor de iPhone en iPad in de App Store toe te laten, weigert het nu de e-book applicatie van Sony goed te keuren. De reden hiervoor is dat Apple niet langer in-app aankopen tolereert die buiten haar eigen kanalen verlopen.

De stoot onder de gordel die Apple hiermee plaatst, kan vergaande gevolgen hebben voor andere apps. Niet alleen komt hierdoor de beschikbaarheid van de Kindle app – waar gebruikers via Amazon boeken aanschaffen – op losse schroeven te staan, ook andere uitgevers moeten vrezen voor hun plekje in iTunes. Apple heeft op dezelfde manier ook in Nederland zijn tanden laten zien. Tegen NRC Handelsblad werd eenzelfde decreet uitgevaardigd waarin de krant werd gewaarschuwd dat binnenkort alle verkopen via de App Store moeten lopen, waar Apple zelf vervolgens weer 30 procent van de opbrangst opstrijkt. Dit tot grote ergernis van de krant.

Weer een slechte beurt

Apple laat zich hiermee weer eens van zijn slechtste kant zien. Door bedrijven en freelance applicatiebouwers de kans te ontnemen buiten de AppStore iets aan hun apps te verdienen, zal ook voor een groot deel de motivatie verdwijnen om apps voor het platform te schrijven. Je kunt veel nare dingen over Google zeggen, maar dat zij het juist gaan stimuleren dat ontwikkelaars via Android in-app betalingen extra geld kunnen verdienen, toont aan dat de internetgigant de wensen vanuit de community veel serieuzer neemt. Zal het ooit nog eens zover komen dat ook Apple naar zijn achterban gaat luisteren in plaats van dat problemen steevast keihard ontkend, gebagatelliseerd of genegeerd worden ? Ik hoop het van harte.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten