Apple werkt oplossing om de Flashback-trojan te verwijderen

Door: Wouter Hoeffnagel | 11 april 2012 14:36

Nieuws

Apple werkt aan een oplossing waarmee je het Flashback-virus van je Mac kan opsporen en verwijderen. Helaas is de oplossing nog niet klaar en zullen we dus nog even geduld moeten hebben.

Dit laat Apple weten op een speciale pagina over de Flashback-malware. Met behulp van het Flashback-virus hebben waarschijnlijk Russische cybercriminelen een botnet weten te bouwen van maar liefst 600.000 Macs. Apple laat op de pagina over de trojan weten samen te werken met Internet Service Providers (ISPs) verspreid over de gehele wereld om servers ontmantelen die onderdeel uit maken van het Command & Control-netwerk. Met behulp van dit netwerk kunnen de hackers geïnfecteerde machines 'payloads' of opdrachten geven.

Kritiek

De aankondiging komt kort nadat anti-virusbedrijf DrWeb, dat ontdekte dat maar liefst 600.000 Mac's geïnfecteerd zijn met het virus, kritiek uitte op Apple's werkwijze. Zo zou Apple nog niet hebben gereageerd op alle informatie die DrWeb heeft ingeleverd en zou Apple door gebrekkige communicatie een domein van DrWeb hebben geprobeerd te blokkeren.

De oplossing van Apple om de trojan op te sporen en te verwijderen is helaas nog niet beschikbaar. Wel is het mogelijk met behulp van de FlashbackChecker, een tool die werd ontwikkeld door ArsTechnica-lezer Juan Leon, met één muisklik kunt controleren of jouw Mac besmet is met de Flashback-trojan. Deze is beschikbaar via github.

De FlashbackChecker van Juan Leon

0 Reactie(s) op: Apple werkt oplossing om de Flashback-trojan te verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.