Apple werkt aan vervanger voor UDID's

Door: Wouter Hoeffnagel | 09 juni 2012 11:53

Nieuws

Apple werkt aan een nieuwe identificatiemethode die app-ontwikkelaars de mogelijkheid biedt de gebruikers van hun apps te traceren. De identificatiemethode moet een vervanging zijn voor de Unique Device Identifier (UDID).

Dit heeft The Wall Street Journal vernomen van bronnen die van Apple uitleg zouden hebben gekregen over de plannen. Met de nieuwe identificatiemethode zou Apple een balans willen brengen tussen de wens van ontwikkelaars om gericht informatie te verzamelen over gebruikers van een app en de privacywensen van de gebruikers.

Privacy beter waarborgen

De nieuwe identificatiemethoden zou de privacy van gebruikers beter waarborgen dan de UDID's. Apple kondigde eind vorig jaar aan het gebruik van UDID's door app-ontwikkelaars niet langer toe te staan. Het bedrijf begon in maart 2012 met het weigeren van de eerste apps die toegang hebben tot de UDID van iOS-apparaten. Deze regel wordt volgens The Wall Street Journal tot nu toe overigens niet streng nageleefd.

De maatregel was een reactie op de kritiek die Apple kreeg op zijn privacybeleid. Zo verzocht het Amerikaanse congres Apple woordvoerder aan te stellen die privacy-gerelateerde vragen konden beantwoorden, nadat bleek dat een flink aantal social media-apps het adresboeken van iOS-gebruikers zonder toestemming doorstuurden naar servers van ontwikkelaars.

UDID

De UDID is een unieke code die gekoppeld is aan een iOS-apparaat. Met het identificatienummer kan worden geanalyseerd welke iOS-apparaten gebruik maken van welke apps. Aan de UDID zitten echter geen persoonsgegevens gekoppeld. Het is dan ook niet mogelijk via de UDID de identiteit van de gebruiker te achterhalen.

0 Reactie(s) op: Apple werkt aan vervanger voor UDID's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.