Apple weigert Sony Reader, scherpt App Store-regels aan

Door: loek-essers | 01 februari 2011 12:33

Mac

Apple weigert de Sony Reader iPhone-app toe te voegen aan de App Store. Daarmee scherpt de iPhone-maker wederom de toch al strenge regels voor de App Store aan.

Volgens de New York Times heeft Apple de Sony Reader-applicatie voor de iPhone afgewezen. Het bedrijf heeft ontwikkelaars laten weten dat het niet langer is toegestaan om content als e-books te verkopen in een applicatie, of klanten toegang te verschaffen tot de aankopen die ze buiten de App Store hebben gedaan. Een opmerkelijke stap, want de Kindle-app doet exact dat met boeken van Amazon. De Kindle-app voor iPhone en iPad is nog altijd beschikbaar in Apple's app-winkel.

Alle in-app aankopen moeten vanaf nu via Apple lopen, bericht de krant op gezag van Steve Harber, de president van de digitale leesdivisie van Sony. Dit snijdt ook volgens Harber de weg af naar hun ideaal: het was juist de bedoeling om de content naar zoveel mogelijk apparaten te brengen en niet naar een specifiek platform. Dit wordt door Apple onmogelijk gemaakt.

Voorbode van verandering

Volgens de NYT kan dit een voorbode zijn van een verandering in het systeem van Apple. Apple verdient meer geld via de verkoop van hardware dan via de verkoop van muziek, e-books en apps. Als mensen toegang krijgen tot meer content via de iPhone of iPad, dan zijn ze eerder geneigd om een apparaat aan te schaffen, was de redenatie. Die strategie lijkt nu overboord te gaan.

Apple heeft ook in Nederland op deze manier zijn tanden laten zien. Tegen NRC Handelsblad werd eenzelfde decreet uitgevaardigd waarin de krant werd gewaarschuwd dat binennkort alle verkopen via de App Store moeten lopen, waar Apple zelf vervolgens weer 30 procent van de opbrangst opstrijkt. Dit tot grote ergernis van de krant.

0 Reactie(s) op: Apple weigert Sony Reader, scherpt App Store-regels aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.