Apple vraagt om Europese standaard voor het licenseren van patenten

Door: Wouter Hoeffnagel | 08 februari 2012 19:55

Mac

Apple vraagt het Europese Telecommunicatie Standaardisatie Instituut (ETSI) een standaard te ontwikkelen met afspraken over het uitgeven van licenties op patenten. In de standaard zou onder andere de prijs voor het uitgeven van licenties moeten worden vastgelegd.

Dit schrijft The Wall Street Journal. Apple doet het verzoek in een brief gericht aan het ETSI. Op dit moment zijn bedrijven al verplicht hun patenten te licenseren aan andere bedrijven. Dit moet gebeuren volgens de FRAND-voorwaarden, dat staat voor Fair, Reasonable And Non-Discriminatory.

FRAND

De FRAND-voorwaarden moeten voorkomen dat bedrijven die patenten in handen hebben onderscheid maken tussen bedrijven bij het verstrekken van licenties op de patenten. De voorwaarden zijn doorgaans van toepassing op patenten die betrekking hebben op technologieën die onderdeel zijn van een standaard.

Apple is echter van mening dat de FRAND-voorwaarden niet voldoende zijn en vraagt om een Europese standaard voor het uitgeven van licenties op patenten. Apple is momenteel met Samsung in een juridische strijd verwikkeld over een aantal patenten. In deze rechtszaak beschuldigt Apple Samsung ervan de patenten niet volgens de FRAND-richtlijnen te willen licenseren.

Verbod

Naast de Europese standaard zou Apple ook een verbod willen op het niet beschikbaar stellen van FRAND-patenten. Concurrenten van Apple als Motorola en Samsung hebben veel patenten in handen die als FRAND-patenten kunnen worden aangemerkt.

0 Reactie(s) op: Apple vraagt om Europese standaard voor het licenseren van patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.