Apple vraagt Kaspersky om securityhulp voor OS X - update

Door: rene-schoemaker | 14 mei 2012 17:04

Nieuws

Apple roept de hulp in van Kaspersky om zijn besturingssysteem OS X beter te beveiligen. Dit nadat de Flashback-malware wereldwijd heeft huisgehouden onder Apple-klanten.

Apple heeft van diverse kanten veel kritiek gekregen op zijn houding ten opzichte van beveiliging van zijn softwareproducten. Die kritiek is opgelaaid nadat de malware Flashback lange tijd ogenschijnlijk ongestoord zijn gang mocht gaan onder gebruikers van Mac OS X. Het lukte Apple zelfs met hulp van securitybedrijven maar mondjesmaat de wereldwijde infectie te beteugelen.

'Mac OS is echt kwetsbaar'

Volgens techblog The Next Web heeft Apple nu de hulp ingeroepen van de Russische securityleverancier Kaspersky om te zorgen dat een herhaling van een dergelijk echec zal uitblijven. Althans, dat zegt chief technology officer Nikolai Grebennikov van Kaspersky tegen The Next Web. “Mac OS is echt kwetsbaar en Apple heeft ons onlangs uitgenodigd om zijn beveiliging te verbeteren", zegt hij.

Grebennikov heeft veel kritiek op de houding van Apple voorafgaande aan de grote Flashback-infectie. De cto hekelt vooral het door Apple blokkeren van updates van Java door Oracle zelf, en de koppigheid van Apple om gaten in Java zelf te willen patchen. Dat kostte nogal wat tijd en in de tussentijd lag de weg voor aanvallers open. De Rus voorspelt overigens dat er in het komende jaar ook de eerste grote malware-aanval op iOS zal plaatsvinden.

Kaspersky-tool sloopt Macs

Overigens was Kaspersky één van de securityleveranciers die een gratis verwijderingstool heeft uitgebracht om Flashback te bestrijden. De eerste versie van Kaspersky's OS X-tool bleek echter erger dan de kwaal. De Flashback-specifieke malwarecleaner verwijderde namelijk gebruikersinstellingen.

Update 14.08: Kasperksy zegt in een officiële verklaring dat het Mac OS X wel degelijk aan een diepgaande analyse onderwerpt op het gebied van beveiliging, maar dat dat niet gebeurt op verzoek van Apple. Grebennikov meldt dat die analyse is uitgevoerd op eigen initiatief om te bezien welke kwetsbaarheden zich bevinden in het besturingssysteem. “Apple staat wel open voor samenwerking met ons betreffende nieuwe kwetsbaarheden en malware die we vinden gedurende onze analyse", zegt de CTO van Kaspersky.

0 Reactie(s) op: Apple vraagt Kaspersky om securityhulp voor OS X - update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.