Apple verwijdert privacy-app uit App Store

Door: Wouter Hoeffnagel | 20 juli 2012 18:52

Nieuws

De app 'Clueful' is door Apple uit de App Store verwijderd. Clueful gaf gebruikers inzicht in de informatie waar iOS-apps toegang tot hebben. De app is ontwikkeld door de antivirusbedrijf Bitdefender.

Het is onduidelijk waarom Apple tot het besluit is gekomen. Bitdefender geeft in een blogpost aan de oorzaken van het verwijderen te bestuderen. Het verwijderen van de app betekent dat de app niet langer door nieuwe gebruikers gedownload kan worden. Gebruikers die de app al op hun iPhone of iPod touch hebben staan kunnen deze echter gewoon blijven gebruiken.

60.000 apps geanalyseerd

Clueful werd in mei 2012 gelanceerd en is dus nog geen twee maanden in de App Store te downloaden geweest. De app analyseerde tijdens deze periode 60.000 apps. Maar liefst 42,5 procent van deze apps blijkt persoonlijke data van gebruikers niet te versleutelen, ook niet als deze via een openbaar WiFi-netwerk wordt verzonden.

41,4 procent van de onderzochte apps blijkt daarnaast in staat de locatie van gebruikers te traceren. Het adresboek van gebruikers is voor bijna één op de vijf apps toegankelijk. Een aantal van deze apps verstuurt het adresboek zelfs zonder versleuteling versturen naar de cloud.

Legitieme doeleinden

Catalin Cosoi, beveiligingsonderzoeker bij Bitdefender, geeft in de blogpost aan dat de meeste appontwikkelaars Clueful voor legitieme doeleinden gebruikte, maar dat andere die wellicht niet deden. Ook geeft Cosoi aan dat Bitdefender werkt aan een oplossing om de app weer in de App Store te krijgen.

0 Reactie(s) op: Apple verwijdert privacy-app uit App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.