Apple verliest rechtszaak van Spaanse tabletmaker

Door: andreas-udo-de-haes | 03 november 2011 11:37

Nieuws

Apple heeft een jaar lang Android-tablets van het Spaanse bedrijfje NT-K geblokkeerd, maar vangt nu bot voor de rechter. Apple zou zijn machtspositie hebben misbruikt.

Apple lijdt een gevoelig verlies in de strijd tegen bedrijven die het ontwerp van de iPad zouden hebben gekloond. De rechtbank in Valencia diskwalificeert Apple's klacht tegen het Spaanse bedrijfje NT-K, voluit Nuevas Tecnologías y Energías Catalá.

Tablets geconfisqueerd

In november 2010 klaagde Apple NT-K aan wegens inbreuk op de rechten van het tabletontwerp, dezelfde ontwerpen die het tegen de Samsung Galaxy Tab in stelling bracht in Nederland en Duitsland. De Haagse rechter verwees Apple's ontwerpclaims naar de prullenbak, maar de Duitse rechter verbood de Galaxy Tab wegens inbreuk.

Apple ging in Spanje echter veel verder. Het wist een spoedblokkade van alle NT-K tablets door de Spaanse douane te bewerkstelligen. Alle Android-tablets van NT-K die vanuit China Spanje binnenkwamen werden door de douane geconfisqueerd.

Ook startte de techgigant een strafrechtelijke procedure door aangifte te doen wegens piraterij. Het Spaanse bedrijfje belandde zelfs op een Europese zwarte lijst van partijen die zich schuldig maken aan namaak en productpiraterij.

Antitrustklacht

Maar Apple blijkt zijn hand overspeeld te hebben, en wordt nu in het defensief gedrongen. De rechtbank diskwalificeert Apple's zaak tegen NT-K, dat meteen vergoeding eist vanwege geleden schade door de tabletblokkade, meldt het Spaanse bedrijf.

Bovendien heeft NT-K een antitrustklacht tegen Apple ingediend bij de Spaanse mededingingswaakhond. Apple heeft zijn machtspositie misbruikt door via de douane de handel in rivaliserende tabletten lam te leggen "met de duidelijke intentie om de markt te sluiten en te voorkomen dat potentiële concurrenten toegang krijgen", aldus de klacht.

Apple totaal onredelijk

Patentexpert en consulent Florian Müller vindt Apple's aanval op de kleine Spaanse concurrent “totaal schandalig", omdat het helemaal niet over piraterij gaat, maar over mogelijke inbreuk op Apple's modelrechten door NT-K's Android-tablet. “Een commerciële ruzie voeren is één ding, maar dit strafrechtelijk aanpakken is totaal onredelijk", concludeert Müller.

0 Reactie(s) op: Apple verliest rechtszaak van Spaanse tabletmaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.