Apple verliest Nederlandse touch-rechtszaak

Door: Jasper Bakker | 24 oktober 2012 11:43

Nieuws

Apple trekt aan het kortste eind in de Nederlandse rechtszaak tegen Samsung over patentschending voor touch-bediening. Samsungs Android-apparaten maken geen inbreuk.

Het gaat om Apple's Europese patent op het bewust negeren van verkeerd geachte touch-aanrakingen. Dit kan plaatsvinden wanneer het besturingssysteem een dialoogvenster weergeeft waarop de gebruiker eerst een keuze moet maken. Een ander gebruiksscenario is het negeren van gelijktijdig aanraken van tegenstrijdige opties in een app of op een touch-besturingssysteem.

Apple heeft dit Europese patent in 2009 al aangevraagd en in 2011 toegekend gekregen. Volgens de iPhone- en iPad-maker maakt Samsung hier inbreuk op met zijn smartphones en tablets die Android vanaf versie 2.3 draaien. De Haagse rechtbank oordeelt nu echter anders. Webwereld heeft het vonnis toegestuurd gekregen.

Alle proceskosten betalen

Samsung wordt dus in het gelijk gesteld. De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent hoeft zijn Android-apparaten niet aan te passen om Apple's gepatenteerde technologie anders te implementeren of geheel te vermijden. Apple wordt door de Haagse rechtbank ook veroordeeld om de proceskosten te betalen. Samsung voert hiervoor ruim 325.000 euro op.

Dat bedrag is opgedeeld in tweederde 'versus' eenderde wat betreft eisen door de twee strijdende partijen. Eerder heeft Apple betoogd dat tweederde van de gemaakte kosten voor de eiser (Apple zelf dus) moeten zijn en eenderde voor de tegenpartij. Samsung heeft daar geen bezwaar tegen gemaakt. De rechtbank oordeelt dat Apple beide delen moet vergoeden, dus het totaalbedrag van meer dan 325.00 euro.

Opnieuw bevestiging

Het hof in Den Haag bevestigt hiermee de uitspraak van augustus vorig jaar in het kort geding tussen Apple en Samsung. In die zaak heeft Apple onder meer dit Europese patent op 'touch event model' ingezet. "De voorzieningenrechter heeft voorshands geoordeeld dat de aangevallen Galaxy-producten niet onder de beschermingsomvang van EP 948 vallen", schrijft het Haagse hof nu.

"Hij heeft daarom de vorderingen afgewezen voor zover die waren gebaseerd op EP 948."

Het bewuste Apple-patent is ook ingezet in rechtszaken in Groot-Brittannië en Duitsland. Bij eerstgenoemde klaagde het bedrijf Android-fabrikant HTC aan, bij de tweede werd Samsung op de korrel genomen. De Britse en Duitse rechters wezen de claims van Apple af.

'Niet inventief'

De Haagse rechtbank verwijst in haar vonnis ook naar die uitspraken door buitenlandse collega's. Daarbij merkt het bovendien op dat de Britse rechter in zijn oordeel heeft gesteld dat het Europese touch-patent van Apple "niet inventief" is. Apple heeft in Groot-Brittannië nog een hoger beroep ingesteld.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple verliest Nederlandse touch-rechtszaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.