Apple verliest hoger beroep over garantieregels - update

Door: rene-schoemaker | 11 april 2012 07:25

Nieuws

Apple heeft een tussenvonnis in het hoger beroep in Italië verloren. Het bedrijf moet toch 9 ton boete betalen omdat het klanten niet voorlicht over de wettelijke garantietermijn die in Europa geldt.

Apple werd eind vorig jaar door de Italiaanse rechter veroordeeld omdat het klanten aanspoorde tegen betaling een garantieverlenging af te sluiten. Tegen die beslissing van de rechtbank is het bedrijf in beroep gegaan. Dat inhoudelijk beroep dient 9 mei.

Apple heeft de Italiaanse rechter gevraagd om opschorting van de opgelegde boete en het aanpassen van andere maatregelen die in de eerder verloren rechtszaak zijn opgelegd. De rechter heeft in dit tussenvonnis bepaald dat die maatregelen niet worden opgeschort. De boete van 9 ton blijft gewoon staan.

Het bedrijf krijgt wel meer respijt krijgt om aan een andere eis te voldoen. Eerder moest binnen 90 dagen AppleCare worden voorzien van de tekst dat ook zonder AppleCare de consument twee jaar garantie heeft. Dat is geschrapt, schrijft The Next Web.

Onder dat extra pakket AppleCare krijgen consumenten twee jaar garantie op een product van Apple, naast andere services. Maar de Italiaanse rechter vond dat Apple daarmee de klant op het verkeerde been zette: de minimale Europese garantietermijn is al twee jaar. Daarnaast hanteren de lidstaten vaak nog ruimere termijnen dan die minimale Europese eis.

Apple krijgt vuur aan de schenen

Die eerdere uitspraak van de Italiaanse rechter was aanleiding voor consumentenorganisaties in elf Europese landen Apple het vuur aan de schenen te leggen. De Nederlandse Consumentenbond is er daar een van. De organisatie eist van Apple dat het de Nederlandse wettelijke garantiebepalingen op de Nederlandse Applesite duidelijk kenbaar maakt aan de consument. De Consumentenbond dreigt zelfs met juridische stappen.

Apple heeft wel een vergelijking gepubliceerd van de minimale Europese regels naast de garantie van Apple, de gratis versie en AppleCare. Volgens Apple gaat het bedrijf veel verder dan die Europese regels, maar volgens de Consumentenbond gaan de Nederlandse garantiebepalingen nog veel verder. Apple heeft vorige week beloofd de Nederlandse regels deze week op de eigen site te vermelden.

Update 11.55: De tekst is aangepast op de volgende wijze: Het inhoudelijk beroep van Apple tegen de beslissing van de Italiaanse rechter is op 9 mei. Apple heeft de rechter in die zaak wel om een tussenvonnis gevraagd, waarin het bedrijf opschorting vroeg van het betalen van de boete van 9 ton. Dat is dus afgewezen.

0 Reactie(s) op: Apple verliest hoger beroep over garantieregels - update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.