Apple verliest grote klanten door stoppen EPEAT

© CIDimport

Apple verliest grote klanten door stoppen EPEAT

Geplaatst: 11 juli 2012 - 09:47

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Apple verliest grote klanten in de Verenigde Staten nadat het bedrijf is gestopt met het groene (milieu) label EPEAT. De stad San Francisco heeft al gemeld geen Appleproducten meer te willen hebben.

Apple zegt zelfstandig zijn producten te hebben afgemeld voor het Amerikaanse milieukeurmerk EPEAT. Opmerkelijk omdat Apple mede verantwoordelijk was voor het opzetten van de milieuvriendelijke lijst. Kristin Huguet, woordvoerder van Apple, zegt dat de reden voor het stoppen met de EPEAT-deelname ligt in het verouderen van de eisen van die organisatie.

Apple: 'EPEAT verouderd, wij zijn beter'

“Speerpunt voor Apple is dat EPEAT geen standaard heeft ingericht op het gebied van tablets en smartphones", zegt Huguet. Apple zegt geen gevaarlijke stoffen in onderdelen te verwerken, maar dat wordt volgens de leverancier niet gemeten en beoordeeld door EPEAT.

“Ook andere milieuvriendelijke maatregelen die Apple zelf heeft genomen, worden niet door EPEAT geregistreerd. Dit zijn toch twee essentiële gebieden die belangrijk zijn voor Apple", verklaart Huguet. Het bedrijf nam zelf het initiatief om zijn producten af te melden voor de EPEAT-certificering maar brengt zich hiermee wel een lastig parket.

Overheden eisen EPEAT-certificaat

Knelpunt is dat alle overheidsinstanties en grote universiteiten in de Verenigde Staten de EPEAT- certificering als richtlijn gebruiken voor de aankoop van hun producten. Minimaal 95 procent van elektronische goederen die door overheden worden gekocht, moet EPEAT-gecertificeerd zijn. Een woordvoerder van de gemeente San Francisco heeft de BBC al laten weten dat lokale overheidsafdelingen opdracht hebben gekregen Apple producten links te laten liggen. “Wij moedigen hiermee Apple aan om de terugtrekking uit EPEAT te heroverwegen", aldus de woordvoerder.

Of dat heroverwegen bij Apple snel zal gebeuren is niet te verwachten. Volgens de richtlijnen van EPEAT moeten elektronische producten namelijk volledig uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit om het recyclingproces van de losse onderdelen makkelijker te maken. Bij de nieuwe MacBook Pro is dat niet meer het geval; diverse onderdelen zijn niet meer makkelijk te demonteren. Het nieuwe Retina scherm en de batterij zijn in de nieuwe MacBook Pro volledig vastgelijmd om het apparaat zo dun mogelijk te houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten