Apple stuurt Secret Service achter 'artiest' aan

Door: loek-essers | 08 juli 2011 12:26

Nieuws

Apple heeft een artiest aangegeven bij de Amerikaanse Secret Service. Hij besmette honderd Macs in Apple Stores met software die automatisch foto's van klanten naar zijn servers stuurde.

Het leek kunstenaar Kyle McDonald een aardig project om vast te leggen hoe mensen naar computers kijken. Om dat in beeld te krijgen installeerde hij een applicatie op honderden computers in Apple Stores in New York. Met de app werd iedere minuut een foto gemaakt van diegene die naar het computerscherm keek. De foto werd vervolgens geüpload naar de server van McDonald. Later stelde de kunstenaar zijn werk tentoon op de computers in de winkels.

Kunst of hacken?

De bedoeling van McDonald was om met People staring at computers, zoals zijn project heet, de uitdrukking op de gezichten van mensen die naar computers kijken te vangen. Zo wil hij mensen die computers gebruiken laten nadenken over hoe mensen een computer gebruiken.

Op drie dagen afgelopen juni installeerde hij de software in twee New Yorkse Apple Stores. Omdat Apple de computers iedere avond wist moest hij elke dag terugkomen om het programma opnieuw te installeren. De foto's werden ondertussen gepubliceerd op een Tumblr-blog.

Toestemming voor foto's of foto's?

Voordat hij van start ging met zijn actie vroeg McDonald aan de bewaking toestemming om foto's in de Apple Store te nemen. Ook vroeg hij aan klanten of ze er bezwaar tegen hadden dat hij met een camera foto's van ze nam, zegt hij in een gesprek met Mashable. Als ze allemaal nee hadden gezegd zou hij zijn plan niet hebben doorgezet. Wie zichzelf terugziet in het project kan op verzoek zijn portret laten verwijderen.

Dat neemt niet weg dat de rest van de actie zonder toestemming is uitgevoerd. Apple kon het 'kunstwerk' dan ook niet waarderen. McDonald legt aan Mashable uit dat zijn programma nogal wat netwerkverkeer veroorzaakte. Op een gegeven moment zag hij een foto langskomen van een engineer uit Cupertino, de thuisbasis van Apple. Blijkbaar wisten ze vanuit daar McDonald te achterhalen.

Secret Service op de stoep

Vervolgens werd de Secret Service met een huiszoekingsbevel op McDonald afgestuurd. "@secretservice kwam net langs om peoplestaringatcomputers.tumblr.com te onderzoeken en hebben mijn laptop meegenomen. Hou er alsjeblieft rekening mee dat ze alle e-mails die je me stuurde lezen", twittert hij donderdag. "Huiszoekingsbevel stelt dat peoplestaringatcomputers.tumblr.com inbreuk maakt op 18 USC section 1030", laat hij later nog weten. Het gaat om een deel van de Amerikaanse wet die is getiteld: "Fraud and related activity in connection with computers", iets wat we in Nederlands computervredebreuk zouden noemen.

Na contact te hebben gehad met de Electronic Frontier Foundation, een organisatie die opkomt voor rechten van internetters, zegt McDonald dat hij voorlopig beter even zijn mond kan houden. De Amerikaanse media houden zich nu vooral bezig met de vraag of wat McDonald heeft gedaan wel of niet door de beugel kan. McDonald zelf vindt van wel. De Secret Service en Apple denken daar uiteraard anders over. Apple en de Sceret Service hebben beiden nog niet gereageerd op de zaak.

0 Reactie(s) op: Apple stuurt Secret Service achter 'artiest' aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.