Apple stopt Chinese iPhone 4S-verkoop na rellen

Door: sebastiaan-bareman | 13 januari 2012 14:56

Nieuws

Apple heeft winkels in Peking gesloten na rellen met klanten die uren in de rij stonden voor de eerste iPhone 4S in China. Eén winkel werd bekogeld met eieren.

Een groep honderden klanten wachtten vanochtend tevergeefs op het openen van de Apple Store in de Chinese hoofdstad Peking. In China werd vandaag de smartphone iPhone 4S gelanceerd.

Ochtendrellen

De Apple Store in het district Sanlitun verzuimde open te gaan om 7 uur 's ochtends, wat de klanten irriteerde die intussen in een massale kring rond de winkel stonden. Apple vertraagde het openen van de winkel nadat er relletjes uitbraken tussen zwarthandelaren en politie voor 7:00 uur, meldt techsite Micgagdet.

Een beveiliger van de winkel vertelde de menigte om 7:15 uur dat Apple de verkoop van de iPhone 4S staakte, met de woorden “Ga alsjeblieft naar huis! Geen iPhone 4S!", aldus Micgadget. Dit besluit wekte de toorn van de meute die Apple daarop betichtte van leugens.

Eieren gooien

Toen een wachtende klant aangaf eieren bij te hebben, werd de winkel daarmee bekogeld. Beveiligers kwamen daarop naar buiten, waarna er relletjes uitbraken. De beveiligers kozen daarop het hazenpad achterna gezeten door woedende klanten, volgens Micgadget te zien in onderstaande video.

De politie moest eraan te pas komen om de menigte in bedwang te houden. Uiteindelijk plaatste het personeel een bord in de etalage dat de iPhone 4S was uitverkocht. Apple heeft nu besloten om de verkoop van de 4S in vijf winkels in Shanghai en Peking uit te stellen.

'Slechte organisatie'

Een wachtende klant ,genaamd Maio, meldt dat het probleem bij zulke manifestaties tweezijdig is. “Aan de ene kant is er een slechte organisatie en aan de andere kant zijn er simpelweg teveel mensen. Ik denk niet dat ze [Apple] voldoende waren voorbereid."

De 25 jarige ooggetuige Zhang is het daarmee eens. "Mensen hebben heel de nacht gewacht. Apple heeft zich hierop niet goed voorbereid", meldt hij aan PC World.

Kritiek op Apple

Analisten bekritiseren het beleid van Apple, bericht de IDG News Service. Chinezen willen liever niet maandenlang wachten tot het land eindelijk aan de beurt is. Verder zouden er meer distributiepunten moeten komen om de grote groep klanten te voorzien.

Apple moet zich volgens Mark Natkin, directeur Marbridge Consulting in Peking, meer richten op online verkopen om de enorme vraag aan te kunnen. Apple lijkt voorlopig dat pad te volgen, de 4S-verkoop in de winkels is ge4staakt, maar gaat online verder.

Zwarthandelaren

De iPhone 4S werd 3 maanden na de introductie in Amerika gepresenteerd aan het Chinese publiek. Een andere Apple Store in het district Xidan opende wel op tijd. De iPhone 4S was daar binnen 3,5 uur uitverkocht, meldt een medewerkerster van de winkel.

Een groot probleem bij de verkoop van Apple producten zijn de vele zwarthandelaren waaruit het merendeel van de wachtende klanten bestaat. Ze kopen de voorraden op om vervolgens ze met winst door te verkopen. Zhao Wei, een 20 jarige wachtende klant vertelt aan onze zusteszite PC World teleurgesteld te zijn. “Ik denk dat Apple de verkoop heeft gestopt, omdat er te veel zwarthandelaren aanwezig waren."

Vechten met Apple

Volgens Micgadget opereren de handelaren in groepen van 10 tot 20 personen. Eerder dit jaar was dezelfde winkel het toneel van een incident waarbij een medewerker in gevecht raakte met een vermoedelijke zwarthandelaar. Hierbij sneuvelde de glazen deur van het pand.

0 Reactie(s) op: Apple stopt Chinese iPhone 4S-verkoop na rellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.