Apple slaat geluidsopnamen van Siri twee jaar lang op

Door: Wouter Hoeffnagel | 20 april 2013 12:31

iPad

Apple slaat maar liefst twee jaar lang geluidsopnamen op van opdrachten die worden gegeven aan de spraakherkenningstechnologie Siri. Dit maakt het bedrijf bekend nadat de American Civil Liberties Union, een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie, Apple om opheldering vroeg.

De iPhone-fabrikant stelt in zijn privacy-voorwaarden dat recente data direct wordt gewist als een gebruiker Siri uitschakelt. Het bedrijf bewaart echter wel degelijk informatie over gebruikers. Apple stelt in de voorwaarden dat sommige data wordt bewaard om het bedrijf te helpen Siri te verbeteren. Het zou hierbij gaan om data die niet naar een specifiek persoon is terug te leiden en dus anoniem is.

Anonieme opnamen worden twee jaar lang bewaard

De American Civil Liberties Union vroeg Apple om opheldering en wilde weten wat dit precies betekent. Trudy Muller, een woordvoerder van Apple, zegt in een reactie aan Wired dat geluidsopnamen twee jaar lang bewaard worden. Het gaat om opnamen van vragen die gebruikers stellen en opdrachten die zij aan Siri geven. De woordvoerder benadrukt dat het gaat om anonieme data.

Apple stelt dat geluidsopnamen van Siri automatisch worden doorgestuurd naar de servers van het bedrijf. Op deze servers wordt een volgnummer aan de opname gekoppeld, waardoor deze kan worden teruggeleid naar een specifieke gebruiker. Deze koppeling wordt zes maanden lang bewaard, waarna het volgnummer wordt weggegooid. De geluidsopnamen zijn dus na zes maanden geanonimiseerd en niet langer terug te leiden tot specifieke gebruikers. De anonieme versie wordt nog 18 maanden lang op de servers van Apple bewaard.

'Apple moet privacybeleid opnemen in veelgestelde vragen'

De American Civil Liberties Union laat in een reactie aan Wired weten blij te zijn met de uitleg van Apple, maar niet met de werkwijze van het bedrijf. De burgerrechtenorganisatie stelt dat Apple informatie over zijn privacybeleid moet opnemen in de veelgestelde vragen over Siri. Dit biedt klanten de mogelijkheid te achterhalen hoe Apple met gebruikersdata omspringt voordat zij tot de aanschaf van een product overgaan. Ook raadt de American Civil Liberties Union gebruikers aan zich bewust te zijn van het feit dat de dingen die zij tegen Siri zeggen worden opgeslagen. De organisatie raadt dan ook af zeer persoonlijke informatie of informatie die je geheim wilt houden tegen Siri te zeggen.

0 Reactie(s) op: Apple slaat geluidsopnamen van Siri twee jaar lang op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.