Apple scoort nieuwe multitouch-patenten

Door: andreas-udo-de-haes | 29 februari 2012 11:47

Mac

Apple heeft verschillende nieuwe patenten op multitouch-technologie voor aanraakschermen gekregen, waarmee het bedrijf concurrenten het leven zuur kan maken.

Apple doet er alles aan om elk detail, elke stap en elke techniek die met multitouch te maken heeft vast te leggen met patenten. Deze week kreeg het concern weer ruim twintig nieuwe patenten toegekend, waaronder een paar gerelateerd aan multitouch, meldt The Register.

Een octrooi ervan gaat over het filteren en verwerken van input data van meerdere vingers op het scherm via de controller naar het besturingssysteem, zodat bijvoorbeeld exacte locatie van een dikke vingertop kan worden berekend.

Multitouch patentstruweel

Het is bepaald niet het eerste en ook niet het laatste patent van Apple op multitouch-techniek. In 2010 kreeg het bedrijf een cruciaal en breed octrooi in handen, en multitouch-patenten zijn al ingezet in rechtszaken, onder meer tegen Samsung in Den Haag. Daar draait het om een geavanceerd multitouch-event, waardoor de gebruiker met verschillende vingers gelijktijdig meerdere handelingen kan uitvoeren. Volgens de Haagse rechter maakt Android geen inbreuk op dit patent.

Het is niet bekend hoeveel patenten Apple heeft die gerelateerd zijn aan multitouch, maar het doel van Apple is duidelijk: het creëren van een zogenaamd patent thicket, een patentstruweel. Dat is een dicht struikgewas van octrooien, een concentratie van tientallen overlappende patenten rondom een technologie, zodat concurrenten er niet omheen of doorheen kunnen.

Productieproces

Deze ondoordringbare massa aan multitouch-octrooien strekt zich ook uit tot de productiemethoden van capacitieve aanraakschermen. Zo kreeg Apple afgelopen november een patent op het aanbrengen van een laagje indium-tinoxide op een substraat. Indium-tinoxide is een veelgebruikte geleider voor capacitieve schermen.

0 Reactie(s) op: Apple scoort nieuwe multitouch-patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.