Apple schuift Windows het bedrijfsleven uit

Door: john-s-webster | 08 maart 2013 14:21

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Terwijl de zakelijke pc-markt inzakt, stijgt het aandeel Macs in het bedrijfsleven flink. Omdat mensen sinds de iPhone massaal gewend zijn producten van Apple, is personeel tegenwoordig sneller tevreden met een Mac dan een Windows-pc. De aanschafprijs is hoger, maar de IT-ondersteuning kan een tandje lager, zeggen ervaringsdeskundige IT-managers.

Met de komst van BYOD-policies, virtuele desktops en nieuwe integratietools staat niets de implementatie van Macs in het bedrijfsleven meer in de weg. Macs zijn duurder dan pc’s, maar IT-organisaties kijken steeds meer naar de uiteindelijke ROI. Macs verminderen de IT-frontofficekosten, helpen de productiviteit een handje en de beveiliging is hoog – waardoor de hoge aankoopprijs te rechtvaardigen is.

“De afgelopen 15 jaar heeft Apple eraan gewerkt om alle tegenargumenten voor Macs in het bedrijfsleven stuk voor stuk weg te nemen”, zegt Matt Heric, CEO van softwarebedrijf IAVO Scientific. Dit bedrijf had jarenlang uitsluitend pc’s maar het personeel werkt tegenwoordig allemaal op de Mac. Zelfs de ontwikkelaars, die ooit dachten dat de pc de primaire tool zou blijven bij softwareontwikkeling, werken nu met een Mac.

Personeel gaat voor OS X

Analisten denken dat 2013 een belangrijk jaar gaat worden voor de Mac in het bedrijfsleven. Dat is voor een deel te danken aan de opkomst van BYOD. CTO Gregory Simpson van General Electric vertelt dat er momenteel 330.000 computers in gebruik zijn bij de organisatie, waarvan 2500 Macs. Maar nu personeel de keus krijgt, verwacht GE dat het aantal Macs flink gaat groeien. “Bij de BYOD-discussie werd duidelijk dat personeel een keus wilde", aldus Simpson.

“We hadden twee aanbieders en Apple kwam als interessantste uit de bus omdat de form factor ook voor pc-gebruikers interessant is.” Daarnaast was de iPhone een overweging om over te stappen op Macs. Het bedrijf had in 2011 tienduizend iPhones en dat was een jaar later verdrievoudigd. Ook denkt Simpson dat het gebruik van Macs en iPhones goed is voor het wervingsproces. Volgens Simpson geeft het gebruik van deze middelen bij de buitenwacht aan dat GE een modern bedrijf is.

Forrester keek in september waarom steeds meer grote bedrijven overstappen op de Mac. “Eén conclusie is dat er duidelijk meer vertrouwen is in de beveiliging – dat het veiliger is dan een Windows-machine”, stelt analist Dave Johnson, die verantwoordelijk was voor het Forrester-rapport. “Het is moeilijk het daarmee oneens te zijn, want in het verleden zijn er maar weinig veiligheidsincidenten bij de Mac geweest.”

Ondersteuning nauwelijks nodig

Cisco is een van de voorlopers van het gebruik van Macs in het bedrijfsleven en volgens de netwerkgigant is het niet meer zo dat Macs enkel voor specifieke werknemers of afdelingen wordt aangeschaft. “We zien dat notebooks steeds vaker van het bedrijf zijn en niet van de werknemer”, vertelt onderdirecteur Sheila Johnson van Cisco. “En we zien daarbij een verschuiving naar Macs.”

Cisco biedt personeel de keus tussen Windows en Mac. “Veertig procent van ons personeel werkt nu met de Mac en we zien het percentage werknemers op dit platform elk kwartaal met 11 procentpunten groeien”, zegt Johnson.

Toen Mac werd geïntroduceerd bij Cisco, bleek dat er nauwelijks IT-ondersteuning nodig was. De werknemers met dit platform zorgden zelf voor hun machine. “Het bellen van de helpdesk moet een laatste redmiddel zijn. Om daaraan bij te dragen zorgen we zelf voor content, chatondersteuning en policies die Mac ondersteunen”, aldus Johnson. “Hierdoor heeft het personeel meer vertrouwen gekregen in het platform en wordt Mac sneller omarmd.”

0 Reactie(s) op: Apple schuift Windows het bedrijfsleven uit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.