Apple stopt met het maken van een eigen Java-implementatie voor Mac OS X. Dit staat te lezen in de release notes bij de in stilte uitgebrachte nieuwste update voor Apple's Java.

De Apple-eigen uitvoering van Java wordt niet langer ontwikkeld. De Mac-maker waarschuwt developers dat ze "er niet op moeten vertrouwen dat de door Apple geleverde Java-runtime aanwezig is in toekomstige versies van Mac OS X". De nu uitgebrachte Update 3 voor het huidige OS X 10.6 (Snow Leopard) is de laatste.

In de kou

Apple belooft wel Java in de huidige en vorige versie (10.5, Leopard) van OS X te blijven ondersteunen en te onderhouden. Dat doet het bedrijf via zijn standaard support cycles, wat er in de praktijk op neerkomt dat de huidige en vorige versie worden ondersteund.

Dit geldt voor het besturingssysteem, maar ook voor aanvullende software daarin. Zodra het deze week onthulde 10.7 (Lion) uitkomt, wat gepland is voor midden volgend jaar, staat Java voor Leopard in de kou. Apple heeft dit afkappen van support, ook voor Java, eerder al gedaan voor Tiger.

Java verboden

Ruim vóór de komst van Lion brengt Apple een eigen app store uit voor het Mac-platform. Daarbij is Java-code verboden, net als oude Mac-programmatuur (voor PowerPC-processors) die via conversielaag Rosetta draait. Het verbod geldt voor software die optioneel geïnstalleerde of afgeschafte ('deprecated') technologie gebruikt.

Dit staat te lezen in de door ict-blog Engadget online gezette richtlijnen (PDF) voor de Mac App Store. Eerder heeft Apple een dergelijk verbod ook opgelegd aan applicaties voor zijn iPhone app store; 'interpreted' code zoals conversies van platformonafhankelijke Flash-apps.

Overlaten aan Oracle?

Apple lijkt hiermee Java op zijn besturingssysteem over te laten aan Oracle, dat Java-maker Sun Microsystems heeft overgenomen. Dat bedrijf biedt Java aan voor Windows (vanaf XP), Linux en de eigen Unix-variant Solaris. Voor Macs verwijst Oracle rechtstreeks naar Apple. Het is nog niet bekend of Oracle nu de taak op zich neemt om zelf Java voor OS X uit te brengen.

Technisch gezien hoeft dat niet moeilijk te zijn, maar het vereist wel testwerk en dan distributie. Tot op heden komt Java voor OS X mee met de in OS X ingebouwde Software Update van Apple zelf. Dan nog blijft Java verboden voor de Mac app store, want de voorwaarden verbieden dus ook afhankelijkheid van optioneel geïnstalleerde technologie, zoals een eventuele Java-uitvoering door Oracle.

Achterlopen met patches

Apple heeft sinds tijden een licentie om een eigen uitvoering van Java te maken voor zijn besturingssysteem Mac OS X. Microsoft had dat ooit ook, maar voegde Windows-eigen uitbreidingen toe aan zijn JVM (Java Virtual Machine) die de platformonafhankelijkheid van Java aantastten.

De eigen JVM van Apple wordt meegeleverd met OS X en ook bijgewerkt met updates voor dat platform. Daarbij loopt Apple wel flink achter; de meest actuele Java-versie in OS X is traditioneel flink ouder dan de meest actuele van Sun.

De achterstand heeft zelfs wel 6 maanden bedragen. Daarbij ging het niet slechts om functionele updates, maar ook om patches voor beveiligingsgaten waarbij een computer is over te nemen. Dat betreft dan wel de rechten van de op dat moment ingelogde gebruiker, wat bij Macs al tijden standaard niet met beheerdersrechten is. Ook dragen verschillende OS X-versies verschillende Java-versies in zich.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten