Apple: Samsung schendt patenten met Android

Door: andreas-udo-de-haes | 11 augustus 2011 07:44

iPad

Apple eist bij de Haagse rechter een verkoopverbod op de Samsung's Galaxy serie. Samsung zou met Android drie patenten van Apple schenden. “Een overval."

Apple stelde woensdag voor de rechtbank in Den Haag dat Samsung inbreuk maakt op drie patenten door het besturingssysteem Android 2.3 en 3.x op haar smartphones en tablets te voeren.

Daarom moet het de verkoop van de Galaxy S2, de Nexus S en de Galaxy Tab staken. Bovendien is het aanbieden van de Android 2.3 update voor de Galaxy S ook indirecte inbreuk, claimt Apple.

Samsung dreigt met 3G patenten

De beide techgiganten zijn momenteel in een wereldwijde patentoorlog gewikkeld. Samsung slaat in Nederland terug naar Apple met een eigen patentzaak, die draait om enkele cruciale UMTS-patenten, zo bleek tijdens de zitting.

De gehele woensdag vochten de kemphanen elkaar de tent uit voor de Haagse rechter, die geamuseerd toekeek en af en toe scherp intervenieerde. Ondanks een volle zittingsdag werden slechts twee patenten behandeld. Vandaag gaat de megazaak daarom verder met het derde patent en het modellen- en auteursrecht. Want ook die schendt Samsung, aldus Apple stellig.

Stelselmatig inbreuk

Samsung pleegt met de gehele Galaxy-serie stelselmatig inbreuk op Apple's intellectuele eigendomsrechten. Meer specifiek gaat het echter om functies in het Google's open source besturingssysteem Android.

De advocaat van Samsung spreekt van een overval, omdat Apple eerst zou dreigen met maar liefst 3000 patentclaims. Ook de rechter is van mening dat Apple zeer laat pas duidelijk heeft gemaakt om welke patenten het gaat. De timing valt duidelijk samen met de geplande lancering van de Galaxy Tab 10.1 in Europa deze maand. Die staat nu op losse schroeven, door een ex parte bevel van de Duitse rechter.

Algauw duiken de advocaten in het diepe van de patenten, te weten EP2059868 en EP2098948. Met schema's op kartonnen borden en live demonstraties trachten beide partijen de rechter te overtuigen.

Verder scrollen of terugveren

Apple stelt: Android kopieert illegaal de specifieke functionaliteit dat je op een aanraakscherm een schermvullende foto in een galerij kunt wegslepen, zodat de volgende foto verschijnt. Apple omschrijft dit met twee bewegingen: één om alleen de rand van de foto en wat daarachter zit zichtbaar te maken, en één om daadwerkelijk de foto weg te slepen zodat de volgende afbeelding schermvullend verschijnt.

Onzin, meent Samsung, Apple's patent is niks anders dan een “technisch grapje". Android kent bovendien helemaal niet twee bewegingen, het kent alleen een grenswaarde van één sleepbeweging. Als je die grenswaarde overschrijdt met je vinger, dan flipt de foto weg en verschijnt er een nieuwe. Zo niet, dan veert de foto weer terug op z'n plaats. En bovendien kon dit al vóórdat Apple zijn patent had ingediend, de zogenaamde prior art, stelt Samsung.

Multi touch

Dat zelfde geldt volgens de Koreanen ook voor patent 948. Hier draait het om een geavanceerd multitouch event, waardoor de gebruiker met verschillende vingers gelijktijdig meerdere handelingen kan uitvoeren.

Dus niet het relatief simpele 'pinchen', maar bijvoorbeeld het selecteren van tekst door met de ene vinger de 'selectiehandle' naar links te bewegen en met andere vinger de andere 'selectiehandle' naar rechts. Twee losse handelingen, tegelijk met meerdere vingers uitgevoerd. Tegelijkertijd moeten 'onbedoelde aanrakingen' worden genegeerd. “Exclusive touch flag" noemt Apple de techniek die dit regelt.

Allemaal leuk en aardig, maar dit is basale techniek, aldus Samsung-advocaat Bas Berghuis. “Het versoftwaren van real life functionaliteiten is geen uitvinding," sneert de raadsman. Bovendien werkt de vergelijkbare functie in Android, 'FLAG_SPLIT_TOUCH' geheten, toch echt anders, meent Samsung. Wel blijkt dat Google in de Android documentatie hierover zelf naar het Apple patent in kwestie refereert. “Merkwaardig", vindt ook de rechter.

Complex

Al met al “een complexe zaak," constateert de rechter met gevoel voor understatement. Daarom zal hij vijf weken moeten broeden op een vonnis. Of in de tussentijd de Galaxy Tab de Nederlandse markt op kan is aan de beide partijen onderling om uit te komen. Uitspraak volgt half september.

Het dossier van de advocaat van Apple, klik voor groot

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Apple: Samsung schendt patenten met Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.