Apple, Samsung passeren Nokia in smartphones

Door: rene-schoemaker | 29 juli 2011 11:32

Nieuws

Nokia moet na vijftien jaar alleenheerschappij zijn toppositie in de smartphonemarkt afstaan. Apple en Samsung zijn de Finse mobieltjesmaker voorbijgestreefd in het afgelopen kwartaal.

Sinds de lancering van de Nokia Communicator in 1996 domineerde Nokia de markt voor smartphones, maar sinds de introductie van de iPhone en de onstuimige groei van Google's Android krijgt Nokia al jarenlang klappen. Samsung is de maker van de smartphonehits Galaxy S en Galaxy S II, die duidelijk de Androidmarkt leiden.

In het laatste kwartaal verkocht Apple 20,3 miljoen iPhones, ondanks dat het model iPhone 4 nu al een jaar oud is en het vijfde model nog dit jaar op de markt komt. Onderzoekers schatten in dat Samsung in dezelfde periode 19 miljoen smartphones heeft verkocht terwijl Nokia er 16,7 miljoen sleet.

Steeds minder gewone telefoons

De groei in het aantal verkochte smartphones is nog steeds enorm, met geschatte groeipercentages van 60 tot 70 procent. Daar staat tegenover dat er steeds minder 'gewone' mobiele telefoons worden verkocht.

In die categorie is Nokia overigens nog wel marktleider, hoewel het felle concurrentie krijgt van (Aziatische) leveranciers die met lage kosten en smalle marges telefoons tegen dumpprijzen op de markt zetten, vooral in opkomende markten.

Samsung grootste concurrent

De grootste concurrent is niettemin Samsung, dat het gat met Nokia in de totale markt voor mobiele telefoons vrijwel heeft gedicht. Nokia verkocht in totaal 20 procent minder telefoons dan een jaar geleden, terwijl Samsung de productie verder heeft opgevoerd. Sommige analisten denken dan ook dat Samsung volgend jaar al marktleider is in de totale mobieltjesmarkt, schrijft persbureau Reuters.

Samsung presenteerde gisteren zijn kwartaalcijfers waaruit bleek dat de winst uit zijn telecomdivisie is verdubbeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Sinds de lancering van de Galaxy S II eind april zijn er al meer dan vijf miljoen stuks verkocht.

Android domineert in de VS

Analistenbureau Nielsen kwam eveneens met cijfers, deze over de gebruikte besturingssystemen op mobiele apparaten in de Verenigde Staten. Android heeft 39 procent van de markt, Apple volgt met iOS en heeft 28 procent. BlackBerry OS houdt zich nog redelijk staande met 20 procent van de markt. Windows Phone 7, webOS en Symbian spelen een marginale rol.

0 Reactie(s) op: Apple, Samsung passeren Nokia in smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.