Apple: Samsung aapt iPad en iPhone na

Door: Jasper Bakker | 19 april 2011 13:27

Nieuws

Apple sleept Samsung voor de rechter om patentschending door zijn Android-smartphones en -tablets. Het gaat onder meer om apps-icoontjes en productverpakkingen.

De Samsung-smartphones Galaxy S 4G, de Epic 4G en de Nexus S worden naast de Galaxy Tab-tablet beschuldigd van inbreuk op Apple’s patenten. De iPhone-maker heeft de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant afgelopen vrijdag al aangeklaagd, maar de aanklacht is nu pas aan het licht gekomen.

Verpakking, tabletvorm

Apple beschuldigt Samsung van na-apen: uiteenlopend van de gebruikersinterface voor zijn smartphones en tablet, tot het productuiterlijk en zelfs de productverpakking. “In plaats van onafhankelijke productontwikkeling na te streven, heeft Samsung gekozen voor slaafse imitatie van Apples innovatieve technologie, kenmerkende gebruikersinterfaces, en elegante en kenmerkende product- en verpakkingsontwerpen”, aldus Apple in de aanklacht.

Het kopieergedrag is volgens Apple zo alomtegenwoordig dat Samsung Galaxy-producten lijken op echte Apple-producten, stelt de iPhone-maker. “Met dezelfde rechthoekige vorm met afgeronde hoeken, zilveren rand, een plat oppervlak met brede zwarte randen, zacht aflopende randen op de achterkant, en een beeld vol kleurrijke vierkante iconen met afgeronde hoeken.”

Naast patentschending spreekt Apple van inbreuk op handelsmerken. In totaal gaat het om 10 patenten, 2 handelsmerken en 2 gevallen van zogeheten ‘trade dress’. Dat laatste slaat op het uiterlijk van producten of verpakkingen daarvan. Verder spreekt Apple van oneerlijke zakenpraktijken en onrechtmatige verrijking. Zowel Samsung Electronics als de Amerikaanse dochters Samsung America en Samsung Telecommunications America zijn gedaagd.

Tegenclaims

Samsung heeft inmiddels laten weten dat het deze aanklacht niet alleen aanvecht, maar dat het ook actief Apple zal bestrijden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf spreekt daarbij van het beschermen van zijn eigen intellectuele eigendom, dus tegenclaims voor patentschending door Apple zijn te verwachten.

Overigens is Apple de op één na grootste klant (na Sony) van Samsung, voor chips en beeldschermen. Het fabriceert onder meer de door Apple zelf ontworpen A4- en A5-processors voor de iPhone 4 en iPad 2. De inkoop door de iPhone-maker is goed voor 4 procent van Samsungs jaarlijkse omzet van 142 miljard dollar, meldt persbureau AFP.

Apple meldt op zijn site nog niets over de aanklacht tegen Samsung. Apple heeft diverse soortgelijke zaken lopen tegen onder meer Nokia en HTC.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple: Samsung aapt iPad en iPhone na

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.