Apple probeert het nog één keer

Door: matthijs-van-den-broek | 10 juli 2013 10:07

Nieuws

Het importverbod voor oudere iPhones en iPads in de VS is nabij. Apple probeert via de rechtbank afstel te krijgen. Of dat gaat lukken is zéér de vraag, want meestal komt de Amerikaanse handelscommissie ITC niet opeens terug op een uitspraak.

Samsung heeft in juni 2011 bij de internationale handelscommissie ITC een viertal klachten ingediend over technologie die misbruik maakten van patenten in het bezit van de Zuid-Koreanen. Van die vier klachten heeft de rechter er drie afgewezen en één toegekend. Het vonnis houdt in dat Apple per begin augustus een importverbod krijgt opgelegd voor de Amerikaanse markt.

Het patent

Het patent (U.S. Patent No. 7.706.348) dat Apple schendt heeft betrekking op een chip die wordt gebruikt voor draadloze 3G-communicatie. Deze chip is tot en met de iPhone 4 en iPad 2 in de toestellen verwerkt die in de VS door telecomproviders verkocht worden. Vanaf de in 2012 ontwikkelde iPad 3 en iPhone 4S gebruikte Apple een andere 3G-chip, waardoor alle nieuwe iOS-apparaten van het verbod gevrijwaard blijven. In de originele aanklacht wilde Samsung ook de meeste recente toestellen van de markt laten verbieden.

Terwijl Apple het patent aanvecht, wil het dat in de tussentijd het importverbod stopt. Apple denkt dat de rechter het patent van Samsung ongeldig zal verklaren.

De argumenten van Apple

Apple heeft dus aan de ITC gevraagd om het importverbod op te schorten of niet te handhaven. De argumenten die Apple hiervoor heeft zijn de volgende:

1 Concurrentieel nadeel

Apple zegt dat het door het importverbod moeilijker zal zijn om nieuwe klanten te winnen als het de iPhone 4 en iPad 2 niet meer mag verkopen. Het bedrijf biedt die oudere toestellen aan voor lagere prijzen, om Apple-apparaten toegankelijker te maken. Een budget toestel gaat hier trouwens ook bij helpen, maar dat apparaat is er nog niet....

2 Providers benadeeld

Het iimportverbod zou volgens Apple een grote strop betekenen voor de providers waar Apple in de VS mee samenwerkt, omdat die de toestellen al hebben besteld. "De providers kunnen een concurrentienadeel tegemoet zien, omdat het bevel ze verbiedt deze populaire instapmodellen aan te bieden", aldus Apple in een document dat het naar een federale rechtbank heeft gestuurd (via NUtech).

3 Onredelijk gebruik 'standaard-essentiële patenten'

In juni zei een woordvoerder van Apple tegen de Wall Street Journal over het besluit van de ITC:

“Het besluit van vandaag heeft geen impact op de beschikbaarheid van Apple’s producten in de VS. Samsung gebruikt een strategie die eerder is verworpen door rechtbanken en overheden over de hele wereld. Ze hebben toegegeven dat het tegen het belang is van Europese consumenten en elders, maar in de VS gaan ze gewoon door met het proberen te blokkeren van de verkoop van Apple producten door patenten te gebruiken waarvan ze al gezegd hadden dat die tegen een redelijke prijs verkocht zouden worden.”

Normaal gesproken zouden voor deze zogeheten 'standaard-essentiële patenten' op essentiële technologieën die je als telefoonmaker nodig hebt om je werk te kunnen doen, licenties worden verkocht tegen een 'redelijke' prijs, maar Samsung zou dat niet doen volgens Apple.

Op haar beurt zei Samsung in juni toen de uitspraak was gedaan, dat het blij is met de uitspraak van de ITC. Het bedrijf vindt, dat Apple nu eindelijk een keer gestraft wordt voor jaren van “freeriden” op de innovatieve oplossingen die komen vanuit Samung.

0 Reactie(s) op: Apple probeert het nog één keer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.