Apple-patenttrol opent jacht op Angry Birds

Door: Jasper Bakker | 25 juli 2011 08:05

Nieuws

Patenttrol Lodsys neemt het niet alleen op tegen kleine app-developers voor iOS en Android, maar klaagt nu ook grote bedrijven aan waaronder de maker van het succesvolle Angry Birds.

Het bedrijf dat patenten claimt op aankopen binnen apps (in-app purchases) sleept Angry Birds-ontwikkelaar Rovio voor de rechter. Daarnaast heeft het aanklachten ingediend tegen game-uitgever EA (Electronic Arts), Atari, Take-Two Interactive en Square Enix.

Grote game-makers

Het succesvolle Rovio uit Finland is één van vijf nieuwe bedrijven die door Lodsys is aangeklaagd, meldt onder meer de BBC. Die vijf komen nu naast een reeks andere, kleine app-makers die de patenttrol al in het vizier had. Daarnaast neemt de aanklager het op tegen Apple, zij het indirect.

Lodsys eist 0,575 procent van de omzet van de apps met mogelijkheden voor in-app aankopen. Naast het al 300 miljoen keer gedownloade Angry Birds (van Rovio) gaat het om The Sims 3 (van EA), Atari's Greatest Hits (van Atari) 2K Sports NHL 2K11 (van Take-Two), en Big Hit Baseball (van Square Enix). Alleen Angry Birds en Atari's Greatest Hits worden op zowel iOS als op Android op de korrel genomen.

Dreigbrieven

Eerder heeft Lodsys dreigbrieven gestuurd aan kleine developers, in eerste instantie voor Apple's iOS-besturingssysteem. Apple zelf doet ook aan in-app purchases, maar betaalt daarvoor een patentvergoeding aan Lodsys. Dat bedrijf maakt zelf geen producten en verleent slechts licenties op zijn patenten, waarmee het volgens de definitie een patenttrol is.

Volgens Lodsys geldt de licentiedeal met Apple niet voor derde partijen. Na lange tijd stilte heeft het bedrijf van Steve Jobs zich toch in deze kwestie gemengd. Volgens Apple dekt de eigen licentie op de patenten heel iOS en de iTunes App Store, en dus ook de apps van alle externe developers. Lodsys spreekt dat expliciet tegen.

Patentterreur

Een week geleden is naar buiten gekomen dat Europese app-makers zich terugtrekken uit Amerikaanse app stores, zoals die van Apple en de Android Market van Google. Dit vanwege de patentdreiging in de Verenigde Staten, waar patenten op software toegestaan zijn. Lodsys is hiervoor een concrete aanleiding.

0 Reactie(s) op: Apple-patenttrol opent jacht op Angry Birds

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.