Apple pakt door met de Mac App Store

Door: gregg-keizer | 06 januari 2011 13:53

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Na de baanbrekende App Store voor het iOS komt Apple nu met een vergelijkbare software-winkel voor het Mac-platform. De nieuwe Mac App Store gaat het traditionele software distributiekanaal volledig op zijn kop zetten, menen de experts.

In december kondigde Apple CEO Steve Jobs de nieuwe App Store voor de Mac aan, die in Nederland op 9 januari zijn online deuren zal openen. Daarmee borduurt het bedrijf voort op de zeer succesvolle verkoopstrategie die voor de iPhone en iPad wordt gevolgd: de online software store, die inmiddels aan alle kanten door concurrenten wordt gekopieerd.

Lees ook:

Een appstore voor pc's

Red Hat sluit zijn app store

iTunes wordt gekweld door frauduleuze apps

Apple werpt zich op als tiran

“De Mac App Store wordt de beste plaats om nieuwe toepassingen te ontdekken,” zegt Jobs. “Het zal niet de enige plaats zijn, maar volgens ons wel de beste.”

Net als de App Store voor de mobiele Apple-apparaten krijgt de Mac-versie de mogelijkheid om een app met een enkele klik te downloaden en te installeren. Alle apps worden in de nieuwste versie van het Max OS X (“Lion”) getoond op een speciale landingspagina (vergelijkbaar met het iPad-scherm). Apple pakt 30% van de inkomsten en laat 70% van de omzet aan de ontwikkelaars. De uiteindelijke prijs mogen de programmeurs zelf bepalen. Wel zal Apple, net als in de iOS App Store, sommige software buiten het verkoopkanaal houden.

Tussenhandel

Volgens Gartner-analist Van Baker is de nieuwe Mac Store “geweldig voor ontwikkelaars, geweldig voor consumenten en geweldig voor Apple. Minder fijn is het voor de retailers, zowel de winkeliers als de online verkopers, die tot nu toe het distributiekanaal van Apple hebben gevormd. Waarom? Omdat een heleboel mensen zullen overstappen naar de App Store.”

“Dit gaat het traditionele software distributiemodel volledig op zijn kop zetten,” meent ook Scott Schwarzhoff, vice president marketing bij Appcelerator, een bedrijf dat tools levert waarmee ontwikkelaars hun software kunnen bewerken voor gebruik op Macs, Windows PC’s, iPhones en iPads.

Volgens Schwarzhoff is het onder de streep voor vrijwel iedereen een vooruitgang, met name voor ontwikkelaars. “Dit is een logisch vervolg op wat ontwikkelaars al lang doen voor de iPhone.”

Zowel Schwarzhoff als Baker gebruiken de term ‘frictieloos’ voor de opzet van de online software-winkels. “Het is frictieloze handel,” zegt Baker: “Software kun je simpelweg downloaden, installeren en updaten.”

Gartner-analist Michael Silver, die zowel Microsoft als Apple volgt, noemt het huidige software-distributiemodel vanaf dit moment ‘archaïsch’. Maar hoewel hij vermoedt dat de lancering van de Mac Store de populariteit van het Mac-platform ten goede zal komen, ziet ook hij het initiatief als bijzonder slecht nieuws voor software distributeurs en retailers. Schwarzhoff wijst in dat verband op het lot van de videoverhuurbedrijven, die duidelijk te lijden hebben onder de nieuwe online video-distributiemodellen.

Gevolgen

Er zijn ook nog andere kanttekeningen te plaatsen bij de Mac App Store. Een aantal ontwikkelaars zal waarschijnlijk geen toegang krijgen tot de markt, omdat Apple zich het recht voorbehoudt bepaalde software te blokkeren, zoals software voor systeemdiagnose, of programma’s die afhankelijk zijn van optioneel te installeren technologie als Java.

Of de software-prijzen gaan dalen, nu de traditioneel dure distributiemodellen overboord gaan, staat nog te bezien. Schwarzhoff vermoedt dat de software-prijzen onder druk komen te staan en wijst in dat verband op de lage prijzen in de iOS App Store. Maar Baker is het daar niet mee eens. “Ik zie niet direct een noodzaak om software-prijzen te verlagen,” zegt hij. “De meeste gebruikers zien toch wel een verschil tussen Mac-software en iPhone-software. Bovendien zal Apple zoals altijd de ontwikkelaars de prijs laten bepalen. Natuurlijk zal er concurrentie plaatsvinden, maar de App Store maakt je software ook beter zichtbaar.”

Maar Baker erkent wel dat de softwaremakers die er voor kiezen niet aan de App Store deel te nemen na verloop van tijd duidelijk in het nadeel zullen zijn. Toch lopen lang niet alle leveranciers over van enthousiasme – Microsoft bijvoorbeeld. Volgens een woordvoerster is “de MacBU aan het bestuderen wat de gevolgen van de nieuwe app store zullen zijn voor onze Office voor de Mac business”. Toch ziet Baker ook Microsoft uiteindelijk wel overstag gaan. “Als ze niet in de App Store staan, hebben ze bij voorbaat een achterstand.”

0 Reactie(s) op: Apple pakt door met de Mac App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.