Apple-overwinning van belang voor Android

© CIDimport

Apple-overwinning van belang voor Android

Geplaatst: 27 augustus 2012 - 07:42

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

De klinkende overwinning voor Apple in de zaak tegen Samsung, kan gevolgen hebben voor Android. Om te zien wat de uitspraak voor het OS van Google betekent, kijken we inhoudelijk naar de patentclaims.

De zaak tussen Apple en Samsung is breed uitgemeten, maar inmiddels behoorlijk complex geworden, met diverse patentclaims in verschillende rechtsgebieden. Apple ging uiteraard achter Samsung aan omdat het de meest populaire Android-producent is. Maar het is geen groot geheim dat het de iPhone-producent eigenlijk om Google's besturingssysteem te doen is.

De klacht dat Samsung de trade dress, kort door de bocht: het uiterlijk, van Apple heeft gekopieerd, levert geen problemen op voor Android. De uitspraak kan wel van invloed zijn op hoe fabrikanten die toestellen met dit besturingssysteem maken met het ontwerp omgaan. De risico's voor Android zitten hem meer in de interface-elementen waar Apple copyright op heeft.

Android schuift weg van iOS

Google werkt er al jaren aan om Android minder sterk op Apple's iOS te laten lijken. Al langere tijd schuift Google weg van een grid van pictogrammen naar een homescreen met vooral widgets. Google's webwinkel Play maakt ook steeds meer gebruik van aantrekkelijke widgets, zoals virtuele boekenkasten en scrolbare app-suggesties. Hiermee krijgen homescreens, vooral op tablets, een heel ander uiterlijk dan bij iOS.

Ook het dock, de rij pictogrammen onderaan, lijkt in standaard-Android niet zo sterk op Samsung's skin TouchWiz, dat dan wel weer sterke gelijkenissen toont met het dock van iOS. Verder is het ontgrendelingsscherm sinds versie 3.x voor tablets en 4.x voor smartphones stevig op de schop gegaan.

Updates verwijderen gelijkenissen

Dit waren allemaal grafische elementen die lijken op die van Apple's iOS. De octrooien waar Apple Samsung mee bevecht, draaien echter ook om functionele onderdelen. Maar de meeste klachten van Apple zijn al ondervangen in updates van Android, zelfs met updates die al aan het begin van 2011 werden uitgerold.

Het bounce back-patent van Apple (claim 19 van octrooi 7,469,381) gaat om het grafische effect waarbij aan het einde van een lijst deze terugspringt. Op de eerste Android met versie 2.3, de Nexus S, is de feature geïntroduceerd dat gebruikers bij 'overscollen' getrakteerd worden op een gloeieffect. De jury oordeelde echter wel dat de Nexus S inbreuk maakt op dit patent.

Zoomfunctie op allerlei platforms

Het tweede patent (claim 8 van octrooi 7,844,915) is problematischer. Apple heeft namelijk een octrooi op pinch-to-zoom, oftewel met twee vingers op het scherm bewegen om in- of uit te zoomen. Een voordeel voor Android is dat vrijwel elk platform dat draait op een toestel met een capacitief scherm deze feature gebruikt. Google, of een afzonderlijke Android-producent, kan voor een jury betogen dat Apple een hetze voert tegen Android als andere platforms, bijvoorbeeld Windows Phone, met rust gelaten worden.

De derde functionele claim van Apple (claim 50 van octrooi 7,864,163) gaat om het dubbeltikken om te zoomen. De jury is van oordeel dat de Nexus S geen inbreuk pleegt op dit patent. Dit is opvallend te noemen, omdat dubbeltikken om te zoomen, net als bij andere platforms, een standaardmethode is in moderne smartphones om in te zoomen.

Echte strijd draait om functionaliteit

Met een juridische strijd op uiterlijke kenmerken, zal Apple geen potten breken. De iPhone-maker heeft meer succes met de aanval op functionaliteiten. Als bepaalde features noodgedwongen uit Android worden gesloopt, neemt iOS bij consumenten weer een voorsprong.

Een belangrijke slag voor Apple draait om de integrale zoekfunctie. Apple heeft met Siri patent op een stemgerichte zoekfunctie die interpreteert wat een gebruiker precies zoekt. Het systeem doorzoekt dan niet alleen het internet, maar ook het toestel zelf. Apple heeft deze functie met succes in de Verenigde Staten geblokkeerd op de Samsung Galaxy Nexus.

Met dit succes raakt Apple Android in het hart. De Galaxy Nexus draait Android zonder toevoegingen of skins. Om de verkoop weer op gang te brengen, verwijderde Google de integrale stemgerichte zoekfunctie in de VS van de Galaxy Nexus (

). Hierdoor heeft Siri in ieder geval in de VS weer een streepje voor gekregen op Assistant van Google die aan Android 4.1 is toegevoegd.

Dan maar BlackBerry?

Jurylid in de Apple-Samsungzaak Manuel Ilagan vertelt aan CNET dat er manieren zijn om de claims van Apple te omzeilen, als het uiterlijk niet zo sterk wordt gekopieerd. “Nokia verkoopt nog steeds telefoons. BlackBerry verkoopt nog steeds telefoons. Deze toestellen plegen geen inbreuk, dus er zijn alternatieven." Juist fabrikanten RIM en Nokia worstelen al jaren op de smartphonemarkt.

Overigens maakt RIM tegenwoordig ook gebruik van pinch-to-zoom in BlackBerry's met capacitief touchscreen. Nokia is inmiddels overgestapt van het falende besturingssysteem Symbian naar het hippere Windows Phone van Microsoft. De Windows-maker heeft overigens patenten op allerlei basisonderdelen van besturingssystemen, waarmee het bedrijf Android-makers onder druk zet om licentiegeld af te staan.

It giet oan

De strijd tussen Apple en Google om Android is met de Apple-Samsungzaak nog lang niet beslecht. Met deze uitspraak kan Apple, net als Microsoft, Android-producenten onder druk zetten om licentiegeld te betalen om zo een rechtszaak te voorkomen. Daarmee wordt Android minder aantrekkelijk voor smartphonefabrikanten, omdat de kosten oplopen.

De zaak Motorola versus Apple is saillant, omdat Motorola Mobility tegenwoordig onderdeel is van Android-maker Google. Een Amerikaanse rechter gooide het proces na twee jaar bakkeleien vorige maand overboord en seponeerde de zaak. Beide partijen konden niet hardmaken dat ze daadwerkelijk schade ondervonden door elkaars patentschending. Google heeft nu de tegenaanval geopend bij de ITC die in de regel wat toeschietelijker is met het toewijzen van een verkoopverbod in de VS.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten