Apple ontspringt de dans in privacyzaak iPhone

Door: henk-jan-buist | 28 november 2013 08:19

iPad

Een rechtszaak tegen Apple wegens het opslurpen van locatiegegevens is geseponeerd. De rechtbank vindt dat de klagende partijen niet kunnen aantonen dat ze schade hebben ondervonden.

De zaak is in 2011 aangespannen toen naar buiten kwam dat de iPhone 4 gebnruikerlocaties bijhield en Apple deze door zou spelen naar ontwikkelaars, zelfs als locatiediensten waren uitgeschakeld in iOS 4.1. Volgens Apple was dat laatste een bug en werd dit issue verholpen in iOS 4.3.3.

iPhone wegens privacy

Een aantal kopers voelde zich beetgenomen en sleepte de fabrikant voor de rechter. Ze waren naar eigen zeggen juist voor de iPhone gegaan vanwege de garanties die Apple geeft met betrekking tot privacy. Apple heeft de rechtbank gevraagd de zaak te seponeren omdat de klagers geen belanghebbende partijen zijn en de rechtbank gaat daarin mee.

Zustersite Computerworld.nl zette in 2011 op een rij wat er nu precies werd gelogd met de iPhone in deze FAQ. Over deze logging werd de rechtszaak die nu is afgewezen aangespannen.

Rechter Lucy Koh stelt dat deze consumenten niet kunnen aantonen dat ze de iPhone hebben gekocht vanwege de privacygarantie en daarom niet kunnen laten zien dat ze schade hebben geleden. Ze verklaart de klagers dan ook niet-ontvankelijk.

Schade onbewezen

Apple's tegenpartij vindt dat er wel degelijk sprake is van economische schade, omdat de consumenten minder voor de iPhone hadden betaald als het privacy-issue bekend was. Maar in een eerder getuigenverhoor konden ze geen voorbeelden noemen van de vermeende schade en Koh schrijft in haar oordeel dat ze er niet van is overtuigd dat ze schade hebben geleden.

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Apple ontspringt de dans in privacyzaak iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 november 2013 14:42 Anoniem
    De uitspraak van de rechtbank bewijst nog maar eens dat corporaties recht kunnen kopen als ze gedaagd worden door prive personen die niet over vergelijkbare fondsen beschikken. Privacy is een recht dat bij de wet is vastgelegd, maar daar hoeven bedrijven zich kennelijk niets van aan te trekken.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.