Apple ontpopt zich als copycat

Door: kristian-van-tuil | 06 juni 2011 23:36

Nieuws

Apple heeft op de jaarlijkse World Wide Developers Conference (WWDC) van zich laten spreken door MacOS X Lion, iCloud en iOS 5 te presenteren. Met name de presentatie van de vernieuwingen in de besturingssystemen deden het nodige stof opwaaien.

De verbeteringen in iOS en OS X Lion hebben bij menig volger van de techindustrie de wenkbrauwen maandagavond doen fronzen. Unieke functionaliteit van apps als BlackBerry Ping, Instapaper, Dropbox, Remember The Milk en Sparrow is door Apple gekopieerd en toegevoegd in de besturingssystemen die beide op vele fronten een grondige facelift hebben ondergaan. Nieuwe hardware ontbrak tijdens de presentaties van de hoge heren uit Cupertino, want Apple heeft zich afgelopen maanden op een ding gericht: software. En die keuze resulteert in een verbazingwekkend compleet standaard app-portfolio voor iOS en Lion, besturingssystemen die bovendien steeds dichter naar elkaar toe groeien. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een samensmelting op een toekomstige apparaat een feit is, maar schijn kan bedriegen.

Een grote verandering die direct is geïnspireerd door het concurrende Android en jailbreaksoftware van Peter Hajas is Notifications, waarmee gebruikers van een iPhone of iPad notificaties kunnen ontvangen tijdens het gebruik van een app, zonder daarvoor de applicatie te hoeven verlaten. Het menu met berichtgeving van apps als Mail, Facebook of Berichten kan worden opgeroepen door vanaf de bovenkant van het scherm met je vinger naar beneden te glijden. In deze lijst vind je bijvoorbeeld gemiste oproepen, binnengekomen sms’jes, weerupdates en aandelenkoersen terug.

Volledige integratie van Twitter

Apple heeft goed gezien dat het microblog Twitter nog altijd met een indrukwekkende opmars bezig is. Elke week worden meer dan een miljard tweets de wereld in gestuurd. Nieuw is Twitter in iOS 5 overal is geïntegreerd. Binnen Instellingen geef je eenmalig je accountdetails op, waarna je binnen elke applicatie – of dat nu een fotoapplicatie, YouTube of een spel is – eenvoudig een Twitter-bericht kunt opstellen die je direct vanuit die app de wereld in kunt sturen. Twitter kun je ook met de foto’s en gebruikersgegevens in je contactenlijst laten verbinden.

Voor de verbeteringen in Safari heeft men goed gekeken naar Instapaper, want met de mobiele browser kun je artikelen opslaan om later terug te lezen, zonder advertenties of andere afleidende content. Tabbed browsing, iets dat we eerder tegenkwamen in de Firefox-browser van Android is nu ook in Safari terug te vinden.

Makers van software als Dunnit, Remember The Milk en Wunderlist zullen vreemd hebben opgekeken dat Apple in iOS 5 een eigen to-do app introduceert, namelijk Reminders. Met Reminders kun je meerdere lijstjes bijhouden en deze organiseren op data en/of locatie. Bovendien kun je taken synchroniseren met iCal op de Mac en Outlook in Windows.

Mailclients worden volwassen

De toegevoegde waarde van Gmail en Sparrow wordt weggenomen door de verbeterde Mail app in iOS 5 en Lion. Zo kun je in beide versies je mail via ‘full-text search’ doorzoeken, is ‘flagging’ toegevoegd en zijn de opmaakmogelijkheden verbeterd. iOS krijgt daarnaast ondersteuning voor Exchange S/MIME waarmee versleutelde berichten verstuurd kunnen worden.

Apps als Ping en WhatsApp krijgen met iMessage een geduchte concurrent uit de stal van Apple. Met deze messsaging app kun je tekst, foto’s, video’s, contacten (versleuteld) uitwisselen tussen verschillende iOS-apparaten via GSM/3G of wifi. Zelfs aan het versturen van groepsberichten is gedacht. (Betekent dit nog minder inkomsten voor telco’s als KPN?)

Apple maakt met het concept ‘PC Free’ duidelijk dat je voor het gebruik van een iPhone of iPad niet langer per se een computer nodig hebt. Deze functionaliteit maakt dat je een mobiel apparaat van Apple direct uit de doos kunt gebruiken en updates voor het besturingssysteem automatisch en over-the-air kunt ontvangen. Veel nieuwe features van iOS maken bovendien dat je voor veel taken geen Mac of pc nodig zult hebben. Zoals eerder gezegd, het verschil tussen het desktop- en mobiele besturingssysteem is opnieuw verkleind.

200 nieuwe of verbeterde features in iOS 5

Bovengenoemde verbeteringen zijn slechts een kleine greep uit het totaal aantal van 200 verbeteringen in iOS. Ook op gebied bijvoorbeeld van muziek, navigatie, stembesturing en synchronisatie innoveert Apple door goed te kijken naar populaire functionaliteiten die appontwikkelaars in de meer dan honderdduizend apps binnen de App Store geïntroduceerd hebben. Beter goed gejat dan slecht bedacht?

Enerzijds is dit een prachtige ontwikkeling, maar de expansiedrift van Apple kan ook een keerzijde hebben. Zo zullen makers van eerder genoemde (betaalde) apps het niet prettig vinden dat Apple hun toegevoegde waarde met standaard gratis functionaliteit wegneemt. Bovendien kan iOS 5 gevolgen hebben voor nieuwe apps die door Apple in de App Store moeten worden toegelaten. Functionaliteit die teveel lijkt op bestaande functionaliteit in iOS wordt al jaren keihard geweigerd, dus zal dit ook gaan gelden voor nieuwe apps die op het succes van software als Dropbox, WhatsApp en Remember The Milk willen voortborduren? Worden deze apps straks keihard geweigerd omdat ze in de ogen van Apple te weinig toevoegen vergeleken met Reminders, iMessage en iCloud? Blijft het even aantrekkelijk om voor iOS te ontwikkelen, nu Apple heeft laten zien niet vies te zijn van het pikken van goede ideeën?

Apple geeft concurrentie klap in gezicht

Apple surft bovenop een golf innoverende software en plukt van alle betrokken partijen de sappigste vruchten. Als je fier op een surfbord kunt staan is dat leuk, maar ze moeten uitkijken voor rotsen als Google, Amazon en RIM die na vanavond met nog meer afgunst naar het succes van de firma Jobs zullen zijn gaan kijken. Het wordt een interessante zomer.

0 Reactie(s) op: Apple ontpopt zich als copycat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.