Apple onthult MacOS Catalina

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 04 juni 2019 09:51

Nieuws

Er waren veel dingen om naar uit te kijken tijdens de WWDC van dit jaar, maar verreweg de belangrijkste onthulling was die van de nieuwe versie van macOS. De geruchten waren dat het bedrijf macOS 10.15 de naam Marzipan zou hebben gegeven, maar gelukkig bleek daar niets van waar. Catalina is de naam van de nieuwe versie van macOS, en de release brengt een aantal belangrijke vernieuwingen met zich mee.

Het gerucht ging al langere tijd dat Apple in deze versie van MacOS eindelijk iTunes de nek om zou draaien, en dat heeft het bedrijf gedaan, althans, enigszins. Uiteraard bracht Apple het iets charmanter: de app is namelijk gesplitst in drie elementen: Music, Podcasts en TV. iTunes is dus officieel niet meer, maar leeft voor in deze drie apps.

Sidecar

We gebruiken onze iPads hier op de redactie al jaren als tweede display voor onze Macs, maar daar hadden we wel apps van derden voor nodig. MacOS Catalina brengt daar verandering in met de komst van Sidecar, oftewel, de mogelijkheid om je iPad te gebruiken als tweede display voor je Mac.

Stembediening

Met de komst van Catalina heeft Apple ook gedacht aan mensen die moeite hebben om de Mac fysiek te bedienen. De komst van (volledige) stembediening stelt je in staat om je Mac voortaan volledig met je stem te bedienen, dus niet alleen het openen van apps, maar ook scrollen, inzoomen enzovoort. En: deze functie komt ook naar iOS 13.

Find my...

We kennen natuurlijk allemaal de Zoek mijn iPhone-functionaliteit, waarmee je een zoekgeraakte of gestolen iPhone kunt terugvinden. Vrienden kun je op dezelfde manier vinden, maar in MacOS Catalina heeft Apple al deze functies samengevoegd in een app genaamd Zoek mijn... Interessant is dat je nu ook apparaten kunt opsporen die offline zijn, door middel van een 'geheim' Bluetooth-signaal dat wordt uitgezonden. Dit signaal wordt vervolgens opgepikt door andere MAcs die in de buurt zijn, waardoor je alsnog je zoekgeraakte apparaten kunt vinden. Activation Lock in Catalina gaat er daarnaast voor zorgen dat een Mag niet zomaar opnieuw geïnstalleerd kan worden, als jij niet eerst je wachtwoord hebt ingevoerd van het Apple ID waar je Mac aan gekoppeld is.

Project Catalyst

Een onderdeel van macOS Catalina waar wij als gebruikers in eerste instantie weinig aan hebben, maar die vooral voor ontwikkelaars interessant is, is Project Catalyst: een technologie die ontwikkelaars in staat stelt om apps van de iPad kinderlijk eenvoudig over te brengen naar MacOS. Uiteindelijk hebben wij daar als eindgebruikers ook wel iets aan natuurlijk, omdat apps op deze manier consistenter worden en sneller kunnen worden gereleased.

0 Reactie(s) op: Apple onthult MacOS Catalina

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.