Apple omarmt USB 3.0, MacBook Pro krijgt Retina

Door: Jasper Bakker | 11 juni 2012 20:04

Nieuws

Apple heeft nieuwe MacBook-modellen aangekondigd, waaronder een MacBook Pro die bijna net zo dun is als een Air. Tegelijk zwicht Apple voor USB 3.0, terwijl het allang het snellere Thunderbolt biedt.

De nieuwe MacBooks zijn uitgerust met de derde generatie (codenaam Ivy Bridge) van Intels Core-processors. De dunne Air-laptop kan een dualcore i7-chip op maximaal 2,0 GHz hebben, met een maximale geheugenhoeveelheid van 8 GB en een ssd (solid state drive) tot wel 512 GB. Webwerelds Amerikaanse zustersite Macworld.com blogt live over Apple's openingstoespraak op zijn World Wide Developers Conference (WWDC).

'Grafisch 60 procent beter'

Voor de ingebouwde grafische chip claimt Apple een prestatieverbetering tot wel 60 procent. Het is niet duidelijk op welke benchmark de Mac-maker dat percentage baseert. Verder is de nieuwe Air voorzien van twee USB 3.0-poorten. Apple prijst die poorten, compatibel met USB 2.0, aan als wel tien keer sneller dan die voorganger. Tegelijkertijd komt Apple met adapters voor zijn snelle Thunderbolt-poorten, zodat daar Gigabit Ethernet en Firewire 800 op is aan te sluiten.

De MacBook Pro heeft nu ook Ivy Bridge-chips, tot een quadcore op 2,7 GHz, en kan maximaal 16 GB aan geheugen huisvesten. Ook hierbij claimt Apple een grafische prestatieverbetering tot wel 60 procent. De nieuwe Pro-laptop is met zijn dikte van slechts 0,71 inch nét iets dikker dan het nu-vorige Air-model met 0,68 inch.

2880x1800

De MacBook Pro is verder vernieuwd met een hoge-resolutie beeldscherm: het Retina Display wat Apple heeft geïntroduceerd in de iPhone 4. Die schermtechnologie is ook al doorgevoerd voor de iPad 3 (wat Apple 'de nieuwe iPad' noemt). Het 15,4 inch scherm van de MacBook Pro heeft nu een resolutie van 220 pixels per inch (ppi). Daarmee komt de resolutie uit op 2880 bij 1800 pixels. Apple gaat nu prat op 's werelds hoogste resolutie voor een laptopscherm.

Beide nieuwe laptops draaien nog OS X Lion. Apple laat weten dat alle eigen apps zijn bijgewerkt voor de hogere beeldkwaliteit van het Retina-scherm aan de Pro. Hetzelfde geldt of komt binnenkort voor enkele grote applicaties van derden, zoals Photoshop en AutoCAD. De nieuwe Air en de Pro zijn met onmiddelijke ingang leverbaar, kondigt Apple aan op het WWDC dat deze week plaatsvindt in San Francisco.

Update: Intro aangepast "bijna net zo dun als een Air", zoals in de tekst

0 Reactie(s) op: Apple omarmt USB 3.0, MacBook Pro krijgt Retina

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.