Apple negeert NFC, komt met alternatief iBeacons

Door: andreas-udo-de-haes | 11 september 2013 11:04

iPad

Apple negeert de opkomende NFC-technologie compleet en gaat voor een eigen alternatief genaamd iBeacons. De techniek is gebaseerd op Bluetooth Low Energy (BLE).

Net nu veel banken, operators en smartphonefabrikanten zich eindelijk vierkant achter NFC scharen als standaard voor contactloos betalen, wordt duidelijk dat Apple niet meegaat. In tegendeel: in de nieuwste iPhones, die dinsdagavond werden onthuld, zitten nog steeds geen NFC-chips. Bij de presentatie vorig van de iPhone 5 werd dit ook als gemis opgemerkt, maar nu legt Apple definitief zijn kaarten op tafel.

iBeacons een NFC-killer?

Het bedrijf liet bij de presentatie van iOS 7 al tussen neus en lippen door weten dat het met iBeacons komt. Veel details zijn officieel nog geheim, maar het is gebaseerd op het zuinige Bluetooth Low Energy (BLE). Het kan gebruikt gaan worden voor indoor locatiebepaling, lokatiegebaseerde marketing en inderdaad, contactloos betalen. Met Apple's marktmacht betekent dat een serieuze dreiging van een nieuwe standaardenstrijd om het mobiel betalen van de toekomst, meldt The Verge. Binnenkort zal Apple meer details over iBeacons bekendmaken.

Niet geheel toevallig presenteerde PayPal eerder deze week een nieuwe betaalterminal voor winkels gebaseerd op Bluetooth Low Energy, genaamd Beacon. Het is een simpele usb-stick met een Bluetooth antenne die de winkel dekt. Klanten met de PayPal-app (en een smartphone met Bluetooth) kunnen als zij de winkel ingaan inchecken, aanbiedingen ontvangen en producten eenvoudig afrekenen met de app.

Stammenstrijd

Het ziet er naar uit dat de stammenstrijd wel de komende jaren gaat duren, omdat de verschillende partijen zich al behoorlijk hebben ingegraven. Het Android-ecosysteem lijkt vooralsnog voor NFC te gaan, Apple gaat nu vol voor Bluetooth.

Bluetooth heeft als voordeel dat het voor veel meer dan alleen het autoriseren van betalingen kan worden gebruikt, en het bereik van Bluetooth, ook de nieuwe Low Energy-standaard is vele malen grote dan NFC. Daarmee heeft Bluetooth echter potentieel ook een hoop meer privacy- en securityissues.

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Apple negeert NFC, komt met alternatief iBeacons

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 september 2013 19:34 Anoniem
  Bluetooth, nee liever NFC.
  Op mijn werk (Defensie) heb ik een voorbeeld gezien hoe makkelijk bluetooth te hacken was door de MIVD/BIV.
  Ook bij TROS radar was dit te zien: http://www.pocketinfo.nl/hoe-onveilig-is-bluetooth-3484

  Ik betaal liever via NFC ipv Bluetooth. En ik wil ook geen reclame ontvangen als ik een winkel binnenkom. daarvan ga je alleen maar teveel kopen (onbewust).
  Near Field, dus ik ben er vlak bij, en heb er meer controle op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.