Apple naar Hoge Raad om Samsungs Galaxy Tab

Door: andreas-udo-de-haes | 23 mei 2012 09:19

iPad

Apple gaat in cassatie bij de Hoge Raad in zijn strijd tegen Samsungs tablet, de Galaxy Tab. Volgens Apple is het oordeel van de Haagse rechtbank en het Hof dat de Tab geen inbreuk maakt, onterecht.

Het epische patentgevecht tussen Apple en Samsung is doorgedrongen tot het hoogste rechtscollege van Nederland, de Hoge Raad. Nadat Apple afgelopen januari verloor bij het Gerechtshof, heeft het nu cassatie ingesteld. Dat bevestigt Mireille Beentjes, woordvoerster van de Hoge Raad, tegenover Webwereld.

Lange adem

Het is nog niet bekend wanneer de zaak zal worden behandeld, maar dat kan nog wel even duren. Het speciale parket van de Hoge Raad zal eerst de zaak bestuderen, daarna volgt de conclusie van de Advocaat-Generaal en daarna de behandeling van de Hoge Raad zelf, legt Beentjes uit.

Vorig jaar sleepte Apple Samsung voor de Haagse rechter, omdat de Galaxy Tab 10.1 inbreuk zou maken op Apples modelrechten op een 'plat, rechthoekig computerapparaat' uit 2004. Maar achtereenvolgens de rechter en het Hof maakten gehakt van de claims van Apple.

Claims Apple afgewezen

Ten eerste is de Galaxy Tab 10.1 voldoende anders dan de schetsen, zodat er van inbreuk geen sprake is. Ten tweede, constateerde het hof, lijkt de iPad zelf ook onvoldoende op de geregistreerde tekeningen. "De iPad kan niet worden gezien als een toepassing van het model zoals dat in 2004 is geregistreerd", aldus het Hof.

Ten derde zijn de modelrechten waarop Apple zich baseert van weinig waarde, aangezien "alle elementen van het in 2004 geregistreerde model destijds al in eerdere displays voorkwamen, waardoor het model een beperkt 'eigen karakter' had", aldus het oordeel. De rechtbank en het Hof accepteerden daarmee voor een deel de door Samsung opgevoerde eerdere vergelijkbare modellen, zogenaamde prior art, zoals de Knight Ridder en de Compaq TC1000.

Geen normaal hoger beroep

Apple en Samsung en hun advocaten willen nog niet inhoudelijk reageren op het nieuws. Over de motieven van Apple voor de cassatie blijft het dus voorlopig gissen, maar blijkbaar vindt het concern dat de rechtbank of het Hof juridische fouten heeft gemaakt.

Want een behandeling door de Hoge Raad is geen gewoon hoger beroep. "De zaak wordt niet overgedaan, er wordt [alleen] getoetst of het gerechtshof - en in voorkomende gevallen de rechtbank - in zijn uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de gegeven motivering begrijpelijk is", staat de lezen op de site van de Hoge Raad.

Dreigend Tab-verbod in VS

Het conflict over de Galaxy Tab speelt in een tiental landen. Alhoewel Samsung in Nederland twee klinkende overwinningen boekte, oordeelde de Duitse rechter dat de Galaxy Tab wél inbreuk maakte, en er volgde een verkoopverbod. Samsung bracht niet lang daarna een licht aangepaste versie uit in Duitsland, de Galaxy Tab 10.1N. Ook die trachtte Apple te verbieden, maar tevergeefs.

En momenteel dreigt een verbod voor Samsungs tablet in de VS. Onlangs gaf de rechter in Noord-Californië groen licht voor de behandeling van het door Apple geëiste verkoopverbod. Die zitting is op 7 juni aanstaande.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple naar Hoge Raad om Samsungs Galaxy Tab

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.