Apple moet publiekelijk excuses maken aan Samsung

Door: chris-koenis | 19 juli 2012 11:37

iPad

Apple moet zowel op zijn eigen homepage als in Britse kranten en tijdschriften een advertentie plaatsen waarin het erkent dat de Samsung Galaxy Tab geen kopie is van de iPad.

De Britse rechter Colin Birss voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de slepende patentoorlog tussen Apple en Samsung. Nadat deze rechter eerst al heeft gesteld dat Samsung-tablets 'niet zo cool' zijn als de iPad, wil hij nu dat Apple publiekelijk meldt dat de Galaxy Tab geen kopie is van de iPad. Hij legt de iPad-maker een 'rectificatie' op.

Advertentie in Britse kranten

Apple moet de gerechtelijke uitspraak dat Samsung de iPad niet heeft nagemaakt zowel online als in grote Britse kranten publiceren, meldt persbureau Bloomberg. Vanzelfsprekend heeft Apple al aangekondigd hiertegen in beroep te gaan.

Het bevel van rechter Birss zou betekenen dat Apple een mededeling moet plaatsen in de kranten Financial Times, de Daily Mail, tijdschrift Guardian Mobile Magazine en techsite T3. In die advertentie moet Apple dan de uitspraak van 9 juli vermelden dat drie Samsung-tablets (de Galaxy Tab 10.1, 8.9 en 7.7) geen inbreuk maken op Apple's tablet-ontwerpregistratie. Hetzelfde bericht moet Apple plaatsen op zijn Britse website en daar 6 maanden op de homepage laten staan.

'Apple heeft recht op mening'

Opmerkelijk genoeg mag Apple wel doorgaan met het publiek verkondigen dat de Galaxy Tab inbreuk heeft gemaakt op de designrechten die het bedrijf heeft op de iPad. Volgens rechter Birss heeft Apple namelijk recht op een eigen mening. Samsung had geëist dat Apple hier verder geen publiek statement meer over mag maken. Dit zou volgens advocaten van Samsung serieuze commerciële schade aanrichten.

In totaal is het juridische gevecht tussen de twee kemphanen nu al ruim een jaar bezig. Apple, toen nog onder leiding van Steve Jobs, koos in april 2011 vol de aanval door Samsung officieel aan te klagen. Tot de verpakking aan toe zou Samsung zich schuldig hebben gemaakt aan na-apen.

'Samsung kiest voor slaafse imitatie'

"In plaats van onafhankelijke productontwikkeling na te streven, heeft Samsung gekozen voor slaafse imitatie van Apple's innovatieve technologie, kenmerkende gebruikersinterfaces, en elegante en kenmerkende product- en verpakkingsontwerpen", stelde Apple in de aanklacht tegen de Zuid-Koreaanse concurrent. Samsung reageerde furieus en gaf direct aan terug te vechten.

Deze strijd loopt ook in Nederland nog altijd. Eind mei is al bekend geworden dat Apple in cassatie gaat in zijn strijd tegen Samsungs tablet. Volgens Apple is het oordeel van de Haagse rechtbank en het Hof dat de Tab geen inbreuk maakt, onterecht. Deze zaak zal vanwege de gebruikelijke rechtsgang naar verwachting pas volgend jaar voor de Nederlandse Hoge Raad verschijnen.

0 Reactie(s) op: Apple moet publiekelijk excuses maken aan Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.