Apple moet betalen om nepexcuus aan Samsung

Door: henk-jan-buist | 12 november 2012 10:57

Nieuws

Apple moet betalen voor de ontwijktactieken om excuses aan Samsung te publiceren. De rechter kan niet lachen om de fratsen van Apple en tikt het bedrijf op de vingers wegens een integriteitsgebrek.

De Britse rechtbank laat Apple extra betalen in juridische kosten aan Samsung vanwege het nepexcuus over de inbreukbeschuldiging richting de Galaxy Tab, zo meldt Groklaw.

De rechter liet al eerder zijn onvrede blijken over de mededeling van Apple die het bedrijf later, na hier door de rechtbank toe gemaand te zijn, aanpaste. Nu blijkt dat de iPad-fabrikant in de buidel moet tasten voor zijn recalcitrante gedrag.

In Groot-Brittannië betaalt de verliezende partij sowieso de juridische kosten, maar Apple moet Samsung een hoger tarief betalen. De rechtbank veroordeelt Apple tot het betalen op 'indemnity basis', wat betekent dat een geschil over de hoogte van het tarief in het voordeel van Samsung wordt bepaald. Een Britse rechter wijst deze kosten toe aan partijen die zich gedurende een rechtszaak misdragen hebben.

Geen excuses aangetroffen

Apple hield zich met de gewraakte mededeling op zijn site niet aan de geëiste rectificatie. Die moest vermelden dat Samsung geen inbreuk had gemaakt op het designpatent van Apple. De tekst op de site was een ondeugende mededeling van de iPad-maker dat de Britse rechtbank de Galaxy Tab niet cool vond en dat andere landen wel degelijk hebben beslist dat Samsung het patent van Apple schond.

Samsung kon hier niet om lachen en ook de Britse rechter was ontstemd dat Apple zich niet hield aan het gebod. De excuusbrief was lastig te vinden op de website, was woordelijk veel te lang en bevatte niet eens een excuus. Volgens de advocaat van Apple zou het 14 dagen duren om de tekst op de site aan te passen, de rechter wilde een aanpassing binnen 48 uur.

Boos om integriteitsgebrek

Het verhaal van Apple dat het twee weken moet duren om de site aan te passen, schoot de rechtbank in het verkeerde keelgat. De rechter noemde dat verweer meteen al ongeloofwaardig, en staat er nu nog eens extra bij stil in de veroordeling tot het betalen van de proceskosten. De rechter vindt het raar dat juist een technologiebedrijf met dit verweer aan komt zetten.

Apple heeft inmiddels de site aangepast, maar zorgde ervoor met een JavaScriptje dat de mededeling [url= http://www.theregister.co.uk/2012/11/05/apple_apology_take_2/">buiten het hoofdscherm bleef. De rechter is hier niet op ingegaan, maar vermeldt in het oordeel: “Ik hoop dat het integriteitsgebrek dat we tijdens dit incident hebben gezien atypisch is voor Apple."

0 Reactie(s) op: Apple moet betalen om nepexcuus aan Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.