Apple, Microsoft betalen 4,5 mld voor patenten

© CIDimport

Apple, Microsoft betalen 4,5 mld voor patenten

Geplaatst: 1 juli 2011 - 05:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Voor het historische bedrag van 4,5 miljard dollar bemachtigt een consortium van onder meer Apple, Microsoft, RIM en Sony cruciale patenten van Nortel. Google staat met lege handen.

Alle zesduizend patenten uit de Nortel boedel komen in handen van Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion (RIM) en Sony. Zowel Intel, Apple als Google aasden op de belangrijke patenten, onder meer op basale mobiele telecomtechnologie.

Ongekend bedrag

Daarnaast vormden zich een aantal consortia om mee te bieden, waarin dus ook Microsoft meedeed. Van te voren was al duidelijk dat deze veiling op de spits zou worden gedreven, maar 4,5 miljard voor een zak patenten is ongekend, meldtNortel glunderend.

De totale buit is zesduizend patenten op diverse telecomtechnieken. Die lopen uiteen van octrooien op de mobiele breedbandtechnologie LTE (Long-Term Evolution), ook wel 4G genoemd, op 3G en op draadloze communicatie, tot octrooien op technieken voor optische datatransmissie en internetadvertenties. Dit zijn vrij essentiële, veelgebruikte technieken en dus kostbare patenten.

Android in het nauw

Google staat met lege handen en dat is zeer slecht nieuws voor het Android ecosysteem. Google is een jonge toetreder op de mobiele markt, zonder noemenswaardige patenten. Daarmee is het niet goed in staat zichzelf en fabrikanten van Android-apparaten te beschermen tegen patentclaims.

Google is al aangeklaagd door uiteenlopende partijen als Oracle, NTP en het Amsterdamse bedrijf Gemalto. Daarnaast zijn Android-partners als HTC, Motorola en Samsung aangeklaagd, om patenten.

Wereldwijde patentoorlog

Google zou met eigen patenten op zak mogelijk bescherming kunnen bieden, dan wel koehandel spelen met andere patenthouders. Die strategie valt nu in het water, waarmee de wereldwijde mobiele patentoorlog een nieuwe, kritieke fase ingaat.

Het is nog onduidelijk hoe het consortium de buit verdeeld. Waarschijnlijk blijven de patenten onder beheer bij de hele groep, en kunnen de leden alle bemachtigde patenten gratis in licentie nemen. Mogelijk zal de groep ook agressiever kunnen optreden, vergelijkbaar met MPEG-LA, die namens patenthouders licenties vraagt en desnoods rechtszaken voert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten