Apple meldt opnieuw recordomzet en -winst

Door: rene-schoemaker | 25 januari 2012 11:42

Nieuws

Apple heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar meer dan 37 miljoen iPhones verkocht, meer dan twee maal zo veel als een jaar eerder. Daarnaast gingen 15,4 miljoen iPads over de toonbank.

Dat leverde een recordwinst op van 13 miljard euro op een omzet van 46,3 miljard euro. Dat is zowel in omzet als in winst opnieuw een record. De verkopen van Mac computers liften mee met de populariteit van de mobiele apparaten en stegen met 26 procent naar 5,2 miljoen stuks. De iPod heeft duidelijk aan populariteit verloren: de verkopen daalden opnieuw, nu met 21 procent, naar 15,4 miljoen stuks.

De aandelenkoers steeg onmiddellijk na het bekend worden van de kwartaalcijfers. Apple bereikte een recordbeurswaarde van 437,1 miljard dollar, 20 miljard meer dan de nummer twee en voorheen stabiele lijstaanvoerder Exxon Mobil. Het is de eerste keer dat Apple in omzet de belangrijkste pc-maker ter wereld, HP, heeft voorbijgestreefd. De winst van Apple over dit kwartaal is zelfs groter dan de totale omzet van Google over dezelfde periode, zegt financieel persbureau Bloomberg.

Kindle Fire geen concurrent

Bloomberg haalt analist Carl Howe van de Yankee Group aan, die zegt dat de Kindle Fire, de tablet van Amazon, duidelijk geen impact heeft gehad op de verkopen van de iPad, ondanks dat dat wel werd verwacht. Daarnaast geven de cijfers van Apple het signaal af dat de tablets en smartphones het op dit moment duidelijk winnen van de pc's, gezien de tegenvallende cijfers van Microsoft en Intel op dat gebied.

Maar de verkopen aan iPhones steken ook glorieus af bij de strubbelende concurrenten Motorola, HTC en BlackBerry, die ieder op hun eigen manier worstelen met de populariteit van de iPhone. De iPhone won volgens Bloomberg zelfs marktaandeel op de meest felst betreden concurrent Samsung, althans in de Verenigde Staten.

Productie kan vraag niet bijbenen

Volgens de nieuwe ceo Tim Cook, die sinds september aan het roer staat van Apple als opvolger van de overleden Steve Jobs, had de omzet en winst van Apple nog groter kunnen zijn als het bedrijf de grote vraag naar de iPhones had kunnen bijbenen. Maar de fabrieken in China konden niet meer produceren.

In een e-mail feliciteert Cook alle medewerkers van Apple en kondigt daarin ook weer “exciting new things" aan. In een medewerkerbijeenkomst die vanuit Cupertino in beeld en geluid wordt uitgezonden naar alle andere vestigingen van Apple wordt meer bekend over die nieuwe dingen die op stapel staan, meldt The Next Web.

0 Reactie(s) op: Apple meldt opnieuw recordomzet en -winst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.