Apple-manager bekent aanpakken smeergeld

Door: rene-schoemaker | 01 maart 2011 12:41

Nieuws

De voormalige hoofd inkoopmanager van Apple heeft schuld bekend in een miljoenenfraude waarin hij smeergeld aannam van Aziatische leveranciers. Hij kan 20 jaar cel en een miljoenenboete krijgen.

De inkoopmanager, Paul Devine, had eerder nog zijn onschuld bepleit, maar is daar nu vanaf gestapt. Hem wordt fraude, samenzwering en het witwassen van geld verweten. Apple zegt meer dan 2,4 miljoen euro schade te hebben geleden, zo staat in de schuldbekentenis die de man heeft getekend. Devine is akkoord gegaan met verbeurdverklaring van 2,25 miljoen dollar aan opbrengsten.

De manager is vrij op borgtocht. Zijn veroordeling is gepland in juni. Devine werd in augustus opgepakt nadat Apple emails en overeenkomsten vond waarin duidelijke aanwijzingen waren te vinden dat de man werd betaald voor geheime informatie. Met die informatie hadden leveranciers voorinformatie over Apple´s productieplannen, prijsdoelen en productspecificaties. Dat gaf een voordeel bij de onderhandelingen met Apple.

Een extraatje van 6000 per maand

Het ging om Aziatische leveranciers van componenten voor iPods en iPhones. Onder meer werd een document gevonden waarin stond dat Devine 6000 dollar per maand betaald kreeg door het Zuid-Koreaanse Cresyn. Ook zou Devine worden betaald door het Chinese Kaedar Electronics, een dochter van Pegatron dat weer een spin-off is van Acer.

De betrokken leveranciers ontkennen overigens, of zeggen een eigen intern onderzoek te zijn gestart naar de mogelijke illegale handelingen. Pegatron heeft een manager bij Kaedar geschorst in afwachting van het onderzoek.

0 Reactie(s) op: Apple-manager bekent aanpakken smeergeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.