Apple MacBook Pro 13-inch Touch Bar 2018 – Eindelijk een quadcore

© PXimport

Apple MacBook Pro 13-inch Touch Bar 2018 – Eindelijk een quadcore

Geplaatst: 17 augustus 2018 - 09:38

Aangepast: 16 november 2022 - 10:33

Jeroen Boer

Dit jaar brengt Apple alweer de derde variant van de MacBook Pro met TouchBar op de markt. Voor het eerst bevat de 13inch-variant een quadcore-processor. Wij hebben hem getest en gekeken wat er nog meer veranderd is.

Apple gebruikt een behuizing doorgaans een aantal jaar, zo is de behuizing van de nieuwe MacBook Pro precies hetzelfde als die van het model van vorig jaar en van het jaar daarvoor. Net als in de vorige jaren kun je weer kiezen tussen zilver of space grey. Ook in 2018 oogt dit ontwerp nog steeds modern en met 1,37 kg is de laptop qua gewicht zeker niet zwaar. Hetzelfde ontwerp betekent uiteraard ook dezelfde aansluitingen. De MacBook Pro heeft vier usb-c-poorten met Thunderbolt 3 plus een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Alle poorten kun je gebruiken om de laptop op te laden. Daarnaast gebruik je de poorten voor alle andere apparaten die je wilt aansluiten. Hierdoor zul je in de praktijk aan de slag moeten gaan met verloopjes die je zelf moet aanschaffen.

De MacBook Pro heeft aan beide kanten twee usb-c-poorten.

© PXimport

Krachtige hardware

De 13 inch MacBook Pro is dit jaar voor het eerst voorzien van een quadcore-processor, in ons testmodel de snellere Intel Core i7-8559U in combinatie met 16 GB ram. In tegenstelling tot de meeste laptopfabrikanten gebruikt Apple quadcore-processors voorzien van Intels snellere Iris Plus Graphics 655. Voor gamen is deze gpu echter niet geschikt. Verder is de MacBook lekker krachtig. In Geekbench wordt 5330 punten gescoord in de single-core-test, ongeveer 15 procent sneller dan het i7-model van vorig jaar. De echte verbetering zit in de multi-core score van 18699 punten, maar liefst 96 procent sneller dan het model van vorig jaar. We hebben het systeem getest na een update met de patch die prestatieproblemen waarbij de kloksnelheid tot onder de basiskloksnelheid daalt oplost. In CineBench CPU (score 735) stabiliseert de kloksnelheid op ons testexemplaar na een aantal keer benchmarken op 3,2 GHz. Prettig is dat de koeling van de MacBook Pro pas bij zware werkzaamheden aanslaat en daarbij niet overdreven veel lawaai maakt.

De MacBook Pro bevat een razendsnelle ssd die op het systeem is aangesloten via pci-express/nvme. Het gaat echter niet om een m.2-insteekkaartje, alle chips zitten op het moederbord gesoldeerd. Apple ontwerpt zijn eigen ssd’s en de controller is bij deze MacBook Pro ingebakken in de Apple T2-chip die ook de Touch Bar aanstuurt. De prestaties van de ssd zijn met een leessnelheid van 2386,3 en een schrijfsnelheid van 2481,9 MB/s alleen maar uitstekend te noemen. De accuduur in de praktijk ligt dit jaar dicht tegen de door Apple zelf opgegeven tien uur aan. De accu heeft met 58 Wh uur meer capaciteit dan de 49,2 Wh in de model van vorig jaar.

MacBook Pro

© PXimport

True Tone-scherm

Net als vorig jaar bevat de MacBook Pro een 13 inch ips-scherm met een resolutie van 2.560 × 1.600 pixels en een extra hoog kleurbereik. Ook een jaar later is dit nog steeds een fantastisch scherm. Apple heeft dit jaar wel iets nieuws toegevoegd in de vorm van True Tone dat Apple eerder al gebruikte op de nieuwste iPhones en iPad Pro-tablets. True Tone past de witbalans automatisch aan de lichtomstandigheden aan en gebruikt hiervoor een sensor die naast de webcam is geplaatst. In de praktijk is True Tone een fijne functie, want het zorgt doorgaans voor een scherm dat nooit onprettig blauw/fel toont terwijl je niet het idee hebt dat de kleuren te warm zijn. Overigens werkt True Tone ook andersom: in heel witte lichtomstandigheden wordt het scherm juist witter van kleur. Naast True Tone is Night Shift dat de kleuren gedurende de avond nog warmer maakt ook aanwezig. Mocht je het effect van True Tone niet sterk genoeg vinden, dan kun je Night Shift ook overdag inschakelen. Mocht je foto’s of video’s willen bewerken, dan kun je beide functies beter uitschakelen.

Toetsenbord

In 2016 introduceerde Apple met het vlindermechanisme een nieuw type toetsenbord dat opviel door zijn geringe travel, luide klik en klachten van gebruikers over uitval van toetsen. Een broodkruimel kan al genoeg zijn om een toets te blokkeren. Apple heeft de garantie op dit type toetsenbord voor de MacBook Pro-laptops uit 2016 en 2017 inmiddels verlengd. De 2018-variant van de MacBook Pro is voorzien van de derde generatie vlindertoetsenbord die door Apple is voorzien van een membraan dat twee problemen moet oplossen. Ten eerste wordt het toetsenbord stiller, volgens Apple de echte verbetering. Een andere, en misschien de echte, reden is dat het membraan voorkomt dat vuil het mechanisme binnendringt waardoor uitval voorkomen moet worden. Het toetsenbord is inderdaad stiller dan dat van een MacBook Pro uit 2017 en voelt net iets minder strak aan. Maar uiteindelijk is het verschil zeker als je het vergelijkt met een toetsenbord van een ander merk laptop klein. Het blijft een vlindertoetsenbord waar je vermoedelijk aan moet wennen. Net zoals de voorgaande jaren zijn de functietoetsen vervangen door de Touch Bar, een aanraakgevoelig oled-scherm.

Het toetsenbord is dit jaar wat stiller.

© PXimport

Conclusie

Met de 2018-variant van de MacBook Pro 13-inch Touch Bar maakt Apple eindelijk de stap naar een quadcore-processor. De 13inch-uitvoering van de MacBook Pro is hierdoor een flink stuk krachtiger dan het model van vorig jaar waarbij de koeling doorgaans prettig stil blijft. Een andere vernieuwing is dat het toetsenbord wat stiller is en beter bestand moetzijn tegen stof en kruimels, het blijft echter een toetsenbord met weinig travel wat niet ieders favoriet zal zijn. De interessante vernieuwing is wat ons betreft True Tone dat de kleurtemperatuur van het scherm automatisch prettig instelt. Het scherm zelf is net als vorig jaar van uitstekende kwaliteit.

De MacBook Pro biedt veel kwaliteit, maar is vergeleken met andere laptops behoorlijk aan de prijs. De geteste configuratie met i7-processor, 16 GB ram en 2 TB ssd kost maar liefst 4349 euro terwijl de goedkoopste uitvoering met i5-processor, 256 GB ssd en 8 GB ram 1999 euro kost. We raden je wel aan om te kiezen voor 16 GB ram, waarmee je minimaal 2238 euro kwijt bent.

8,0

Ons oordeel

Apple MacBook Pro 13-inch met Touch Bar 2018

Pluspunten

Relatief stille koeling

True Tone

Goed scherm

Snelle ssd

Minpunten

Prijs

Conclusie

**Prijs** € 4.349,- (zoals getest, vanaf € 1.999,-) **Processor** Intel Core i7 i7-8559U **RAM** 16 GB **Opslag** 2 TB SSD **Scherm** 13,3 inch (2560 x 1600 pixels) **OS** macOS High Sierra **Aansluitingen** 4x Usb-c (Thunderbolt 3), 3,5mm-geluidsuitgang **Webcam** Ja (720p) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac (3x3), bluetooth 5.0 **Afmetingen** 33,4 x 21,2 x 1,5 cm **Gewicht** 1,37 kilogram **Accu** 58 Wh **Website:** [www.apple.nl](https://www.apple.com/nl/macbook-pro/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000