Apple levert op één beursdag 19 miljard in

Door: rene-schoemaker | 09 augustus 2011 15:47

Nieuws

Apple is in één dag 19 miljard dollar minder waard geworden. Dat is bijna evenveel als de totale waarde van KPN. Niettemin hield Apple het verlies op de beurs beperkt vergeleken met andere techbedrijven.

De technologiebeurs Nasdaq ging maandag onderuit en sloot 6,9 procent lager. Vooral de giganten IBM en Intel hielden het vergeleken met de markt redelijk droog. De koers van IBM daalde met 3,9 procent en Intel met 3,27 procent. Ver verwijderd van het gemiddelde van de Nasdaq maar ook flink onder het gemiddelde van de Dow Jones (-5,55 procent).

Hoewel de koersdaling van Apple met 5,46 procent in verhouding wel meevalt, betekent die daling omgerekend wel een verdamping van zo'n 19 miljard dollar op één dag. De marktwaarde daalde naar 326,6 miljard dollar. Die 19 miljard dollar is tweederde van de waarde van Dell en bijna evenveel als de 20,7 miljard dollar die KPN in zijn totaliteit waard is. Daarbij dient te worden aangetekend dat Apple en KPN genoteerd staan op verschillende aandelenbeurzen, respectievelijk de Nasdaq en de AEX.

Dell, SAP, Oracle krijgen klappen

Met Dell is wel een van de grootste verliezers genoemd van de eerste beursdag van deze week. Het aandeel ging met 7,37 procent onderuit. Dell kan zich troosten met de observatie dat het nog altijd erger kan. De technologiegiganten SAP en Oracle, die zich beide richten op bedrijfssoftware, worden een moeilijke toekomst voorspeld. SAP ging op de Nasdaq met 9 procent onderuit, Oracle met 8,22 procent.

Microsoft, Google en HP verloren respectievelijk 4,6, 5,7 en 5,6 procent en deden het ook beter dan de Nasdaq. Daardoor verdwenen er ook daar miljarden in een zwart gat.

Op de AEX in Nederland bleef KPN maandag lange tijd het best presterende aandeel, maar dinsdag werd er meer verlies geleden. Dinsdagmiddag rond 15 uur stond het aandeel op 2,9 procent verlies. TomTom ging vandaag tegen de markt in en noteerde rond 15 uur een plus van 5,6 procent. Deze dinsdag startte de AEX zwak met een min van 1,6 procent, maar in de middag krabbelt de beurs langzaam weer op. Ook de grote technologiebedrijven zitten weer in de lift.

0 Reactie(s) op: Apple levert op één beursdag 19 miljard in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.